Nyheter

Frykter nikabforbud vil fremme hat mot hijabbrukere

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet frykter regjeringens nikabforbud kan fremme «hat mot kvinner som bruker hodeplagg».

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) var krystallklar i juni:

– Vi ønsker ikke ansiktsdekkende plagg i barnehager, skoler eller universiteter.

Solberg-regjeringen vil forby nikab og burka i hele utdanningsløpet i både privat og offentlig sektor, fra barnehager til høyere utdanning, introduksjonsprogram for flyktninger og norskopplæring for nyankomne innvandrere. Forbudet vil gjelde både elever og ansatte.

Nå sitter Henrik Asheim (H), Røe Isaksens statsrådsvikar i Kunnskapsdepartementet, og leser høringssvar.

LES MER Kvinne i nikab er Islamsk Råds nye fjes

Ikke grundig

Barneombud Anne Lindboe er ikke i tvil:

– Etter vårt syn er det sterke, pedagogiske argument for å regulere bruken av slike plagg, fordi bruken hemmer den kommunikasjon som er nødvendig for å sikre retten til opplæring.

Men, skriver hun:

– Samtidig vil vi stille spørsmål ved om et forbud i lov er nødvendig i en menneskerettslig forstand og om et lovforbud er hensiktsmessig.

Barneombud sier departementet er forpliktet til, etter barnekonvensjonen, å foreta «en grundig vurdering av om et forbud er et gode for barna (både som gruppe og som individ) det vil omfatte, eller om det vil føre til negative konsekvenser for dem som gjør at man må vurdere andre løsninger». Lindboe sier vurderingen som er gjort ikke er grundig nok.

Nei, nei

Fra universiteter og høyskoler lyder et samstemt svar: Nei til generelt forbud mot ansiktsdekkende plagg.

– Å regulere bruk av religiøse plagg og symboler i det offentlige rom gjennom generelt forbud i lovs- eller forskriftsform, mener HSN ikke vil gagne det norske mangfoldsamfunnet. Utdanning er et av de viktigste tiltakene for å oppnå integrasjon og tillit i samfunnet, skriver rektor Petter Aasen Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN):

– Unødvendig å innføre et generelt forbud, mener rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen (UiB). Han vil løse saken lokalt.

LES MER Nikab støyer i norsk trosdialog

Lokale forbud

Utdanningsforbundet, som organiserer lærere i hele utdanningsløpet, avviser også forbudet de blåblå vil innføre. Det mener at «bruken av ansiktsdekkjande plagg er så marginal og dei lokale utfordringane så varierte, at vi ikkje ser behov for ei lovregulering med eit felles nasjonalt forbod mot ansiktsdekkjande plagg i barnehagar og utdanningsinstitusjonar som omfattar både elevar, studentar og tilsette. Vi meiner dagens ordning som opnar for innføring av lokale forbod er tilstrekkeleg».

Økt hat

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) er «usikre på om et nasjonalt forbud er egnet tiltak for å fremme likestilling, deltakelse og integrering», og peker på at utdanningsinstitusjoner er «sentrale arenaer for integrering, deltakelse og demokratibygging».

– Bufdir mener at vi bør unngå et nasjonalt forbud som vil kunne skyve studenter og deltakere ut av disse arenaene eller vanskeliggjøre deres deltakelse. Flere av de med ansiktsdekkende plagg er kvinner med innvandrerbakgrunn. For denne gruppen er utdanning en viktig nøkkel for styrke deres frihet, deltakelse i samfunnet og øke muligheten for inntektsgivende arbeid – samtlige er viktige likestillingsparametere, skriver direktør Mari Trommald i Bufdir.

Direktoratet frykter lovforslaget også kan fremme «økt hat mot kvinner som bruker hodeplagg».

Lærer normer

Sjefen for statens integreringsarbeid, direktør Libe Rieber-Mohn i Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), deler ikke Bufdirs frykt for utestengelse.

– Felles nasjonale retningslinjer gir større forutsigbarhet både for utdanningsinstitusjoner og enkeltindivider. Et forbud i opplæringssituasjoner, som introduksjonsprogrammet, vil også bidra til at deltakere lærer seg det norske arbeidslivets normer på et tidlig tidspunkt i sin kvalifisering, skriver hun.

Snakk sammen

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm hilser som IMDi innstrammingen velkommen:

– Ombudet støtter departementets forslag, skriver Bjurstrøm, men tar et forbehold: Introduksjonsprogrammet for flyktninger.

«(...) her er er det særlige hensyn som gjør seg gjeldende. Det vil derfor være nødvendig at kommunene har dialog med dem det gjelder med sikte på at den enkelte kan gjennomføre opplæringen.

Ja til hijab

Foreldreutvalget for barnehager (FUB), skriver at «det er avgjørende viktig for samarbeidet og dialogen med foreldrene, at de ansatte har et utildekket ansikt.

– FUB tenker at plagg som helt eller delvis dekker ansiktet kan være til hinder for god samhandling og kommunikasjon både mellom den ansatte og barna, men også mellom den ansatte og barnas foreldre, skriver leder Marie Skinstad-Jansen.

Samtidig presisere FUB at barnehagen «representerer et mangfold blant menneskene som er brukere av eller arbeider i barnehagen». Derfor er ikke utvalget i mot bruken av hijab eller andre typer kulturplagg.

Det vil være flertall på Stortinget for å vedta regjeringens forslag.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter