Nyheter

Frykter IS-fotfeste på Gazastripen

Gaza-innbyggerne frykter at ekstreme islamister som er langt verre enn Hamas skal få fotfeste. De kristne i Gaza vil i så fall rømme.

Bilde 1 av 2

På årsdagen for krigsutbruddet i går var det knapt noen markeringer å spore i det som er et av verdens tetteste og mest innestengte befolkningsområder. Fortsatt er 100.000 husløse ­etter den israelske militæraksjonen, der 2.100 palestinere og 73 israelere ble drept.

LES OGSÅ: Norsk journalist anklager Israel for overgrep

Uten håp

– Folk i Gaza opplever situasjonen som ganske håpløs. Blokaden gjør at det ikke kommer inn sement, armeringsjern og andre byggevarer som gjør at folk får gjenoppbygget sine hjem, sier politisk rådgiver Kirsti Næss i Kirkens Nødhjelp på telefon fra Gaza.

Hun beskriver store humanitære lidelser og posttraumatisk stress, der særlig barna er hardt rammet. Kirkens Nødhjelp støtter flere helseklinikker der ­pågangen er stor etter at fjorårets krig la i grus mange helsetilbud. Økonomien på Gazastripen er i ferd med å kollapse med en arbeidsløshet på 45 prosent, og to tredjedeler av befolkningen på 1,8 millioner innbyggere er nå avhengig av en eller annen form for bistand.

Næss har de siste dagene snakket med både muslimer og kristne innbyggere i Gaza. Et av gjennomgangstemaene er frykten for at den håpløse situasjonen skal føre ikke minst unge gutter og menn i Gaza i armene på ekstreme islamistiske krefter som prøver å etablere seg.

LES OGSÅ: – Israel må beklage

IS-fotfeste

– Når folk frykter at det skal utvikle seg ekstremisme på grunn av den umenneskelige behandlingen og blokadepolitikken Israel utsetter Gaza-innbyggerne for, så er det ikke Hamas de snakker om, men Den islamske staten (IS). Frykten er at det kommer ekstreme krefter utenfra som fyrer opp under misnøyen og rekrutterer frustrerte ungdommer, sier Næss.

Flere hun har snakket med uttrykker direkte frykt for IS, og noen tror at det kommer inn IS-folk via tunneler. Dersom IS eller tilsvarende krefter får fotfeste, frykter den lille gjenværende kristne minoriteten på rundt 1.300 innbyggere at det innføres beinhardt shariastyre som vil gjøre det umulig for kristne å bli værende.

– Jeg legger merke til at mange kristne i Gaza går med kors synlig i halsen, så det er tydeligvis ikke problematisk å signalisere sin kristne tro til omverdenen også under Hamas-styre. Det er en helt annen og mer intolerant islamistisk stat kristne frykter og i så fall vil flykte fra, sier Næss.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Farlig hat

Hun påpeker at selv om det store, muslimske flertallet tar avstand fra den type ekstrem islamisme som IS representerer, så kan blokadepolitikken fra ­Israel skape grobunn for et farlig hat på gaten i Gaza.

– Foreldre frykter hva som kan skje med deres egne barn dersom håpløsheten får vedvare.­ Hva skjer med en gutt som i dag er seks-sju år og som har opplevd tre kriger, når han blir noen år eldre? Noen kan bli et lett bytte for de som rekrutterer til ekstreme og voldelige grupper. I så fall medvirker dagens israelske politikk til en radikalisering som på lengre sikt kan bety en alvorlig svekkelse av Israels egen sikkerhet, sier Kirsti Næss i Kirkens Nødhjelp.

LES OGSÅ: Barn lever fortsatt i frykt etter krigen på Gazastripen

Økonomi

Også i Israel finnes den frykten. I går meldte avisen Haaretz at flere israelske offiserer anbefaler at Israel letter grensepasseringen flere steder, både for folk og varer.

Det blir påpekt at dette kan styrke økonomien og bidra til langsiktig ro i Gaza, samtidig som det kan stilne noe av den internasjonale kritikken mot Israels blokadepolitikk.

LES OGSÅ: – IS har henrettet over 3.000 i Syria på ett år

IS-trussel

I en video laget av IS truer de med å ta over kontrollen på Gazastripen, innføre sharialover og ødelegge både ­Israel, Hamas og Fatah fordi Hamas ikke er strenge nok i praktiseringen av islamsk lov.

– Vi vil utrydde den jødiske staten og dere og Fatah. Alle sekularistene er ingenting, og dere vil bli overkjørt av våre masser som kommer snikende, sier et maskert IS-medlem i en video.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter