Nyheter

Frykter for folkemakt

Flertallet på Stortinget er skeptiske til avtalen som vil gi internasjonale selskaper rett til å saksøke Norge. Men de har ikke makt til å påvirke utformingen av den.

Solberg-regjeringen ønsker å øke bruken av såkalte bilaterale investeringsavtaler med andre land. Dette vil gi internasjonale selskaper mulighet til å saksøke Norge for manglende ­profitt. Men forslaget støttes ikke i Stortinget. Hverken ­opposisjon eller samarbeidspartier vil støtte det blåblå forslaget i nåværende form.

– I likhet med LO, den ene, tunge organisasjonen som hittil har kommet med høringsuttalelse, mener vi det trengs en konsekvensutredning. I stedet for å halse avgårde uten å vite følgene, sier Else-May Botten, næringspolitisk talsperson i Ap.

LES MER: – Få vinner fram i rettssalen, sier Mæland

Får ikke påvirke

Men selve forslaget til avtale skal etter planen ikke behandles i Stortinget, som gjør at de folkevalgte ikke får bestemme hvordan avtalen skal utformes. Stortinget 
kan først og fremst bestemme hvorvidt hver enkelt investeringsavtale skal ratifiseres ­eller ikke.

Ifølge næringsminister ­Monica Mæland (H) er dette del av Stortingets og regjerings vanlige ­arbeidsdeling, og derfor uproblematisk. Opposisjonen derimot, er ikke like sikre:

– Man kan jo kjøre på, men det vil virke mot hensikten på sikt. Men når en modell for flere ulike­ ­avtaler skal utformes, vil det være viktig med et bredt flertall i ryggen, sier Botten i Ap.

LES MER: – Snus skaper sult, så slutt med det!

Frykter for folkestyre

Ap la selv frem et lignende forslag i 2008, men trakk det ­etter sterkt press, blant annet fra ­regjeringsmakker Sp.

Tidligere Sp-leder og stortingsrepresentant Liv Signe ­Navarsete, har ikke skiftet syn:

– Dette berører selve kjernen i folkestyret. Å gi internasjonale investorer mulighet til å sak­søke stater, vil svekke politikeres ­mulighet til å ivareta interessene til menigmann.

Miljøpartiet de Grønne, som generelt er kritisk til for mye frihandel, vektlegger det samme:

– Vi er for gode handels- og ­investeringsavtaler, men er skeptiske til å si fra oss en del av egen råderett. Vi vil ikke havne i en situasjon der vi tilsidesettes av multinasjonale interesser, sier nasjonal talsperson Hilde Opoku­.

Førdefjorden

Som Vårt Land skrev torsdag, kan muligheten for at Norge blir saksøkt koste oss dyrt, samt vanskeliggjøre politiske innstramminger.

MDG bekymrer seg spesielt for at norske miljøstandarder skal stoppes:

– Se for deg et scenario der vi nasjonalt stopper gruvedumping i Førdefjorden etter å ha innført en investeringsavtale. Da kan vi risikere at et selskap kommer og anklager oss for å ha skapt en konkurransehindring for dem. Den situasjonen vil vi nødig komme opp i, sier Opoku.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Truer u-land. Ifølge Navarsete truer avtalen også andre land. Når Norge har kunnet bygge opp økonomien sin ved å beskytte norsk næringsliv, må u-land kunne gjøre det samme, mener Navarsete.

Hennes tredje ankepunkt er at norske investorer som vil ­investere i Norge kan få konkurranseulempe.

– De kan ikke bruke den internasjonale tvisterettsdomstolen, slik utenlandske investorer vil ha mulighet til.

Tror du dere vil få flertallet­ på Stortinget med på laget i denne­ saken?

– Jeg syns det er veldig positive signaler fra KrF og Venstre. Og jeg syns også Ap har vært tydelige på å si at de vil ha en konsekvens­analyse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter