Nyheter

Frykter for Flyktningkonvensjonen

I tillegg til Frp, går Ap og Sp til valg på å gjennomgå internasjonale konvensjoner om flyktninger. – De sår tvil om at Norge skal stå opp for mennesker på flukt, mener Unge Venstre og KrFU.

Både Sp og Ap har formuleringer i sine partiprogram om å «gjennomgå internasjonale konvensjoner for å tilpasse disse bedre til dagens flyktningsituasjon». Dette er urovekkende takter fra to partier som potensielt kan utgjøre den neste regjeringen etter stortingsvalget, mener Unge Venstre og KrFU.

– At Ap og Sp har disse formuleringene, er overraskende. Det man trenger er et tydelig signal om at Norge skal stå opp for mennesker på flukt og ta et nasjonalt og internasjonalt ansvar. Å ta et initiativ til en gjennomgang av internasjonale konvensjoner, vil gå på bekostning av Norges ansikt utad, sier KrFU-leder Ida Lindtveit.

Flyktningkonvensjonen

Ungdomspartiene mener at et initiativ til en slik gjennomgang av konvensjoner vil kunne svekke flyktningers rettigheter og staters plikter overfor mennesker på flukt. Særlig frykter de for FNs flyktningkonvensjon fra 1951 som blant annet definerer hvem som kan regnes som flyktninger.

– Man kan spørre seg selv, i det klimaet som er i dag, hva en gjennomgang og åpning av internasjonale konvensjoner vil bety. Hvilke land skal være de liberale og humane i en slik gjennomgang? En gjennomgang vil garantert føre til svekket rettsvern for mennesker på flukt, sier Unge Venstre-leder Tord Hustveit.

Katastrofalt

De to ungdomspartilederne får støtte fra Amnesty som også går kraftig i rette med partiene som vil gjennomgå slike konvensjoner.

– Det er ikke tilfeldig at noen partier kommer med ønske om å åpne og forsøke å endre FNs flyktningkonvensjoner. Dette kommer i kjølvannet av flyktningsituasjonen man har i dag. Det som ligger bak er ikke et ønske om å styrke vernet og rettighetene til mennesker på flukt, men det handler om å begrense staters ansvar, mener Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty.

Viktig verktøy

Hun mener at å åpne for nye diskusjoner og endringer av Flyktningkonvensjonen vil være katastrofalt.

– Flyktningkonvensjonen er det viktigste verktøyet man har for mennesker på flukt. En åpning for en reforhandling av denne vil være katastrofalt og uten tvil uthule og forringe dagens konvensjon og de rettighetene som gis mennesker på flukt, sier hun.

Ekeløve-Slydal kjøper ikke argumentet om at internasjonale konvensjoner om flyktninger må oppdateres.

– Flere har argumentert med at Flyktningkonvensjonen er foreldet og ikke for vår tid. Men den var nettopp utformet for også å møte situasjoner med masseflukt av mennesker, sier hun.

Søke flertall

Frp går enda lenger enn Ap og Sp i sitt program og skriver spesifikt at de vil reforhandle FNs flyktningkonvensjon. Hustveit og Lindvteit mener det ikke er noen nyhet at Frp står for en streng asylpolitikk. Nyheten er at en eventuell Ap/Sp-regjering kan søke flertall på Stortinget med Frp for å ville reforhandle Flyktningkonvensjonen, poengterer de.

– Det er ingen tvil om at Frp har en elendig asylpolitikk og er villige til å ofre konvensjoner og asylsøkeres rettsikkerhet. Det at Ap og Sp går i den samme retningen som Frp, overrasker meg, sier Hustveit.

Ikke kontroversielt

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad slår tilbake mot kritikken fra Amnesty og ungdomspartiene. Hun mener partiets formulering ikke er kontroversiell.

– Vi har også presisert i programmet at dette ikke skal svekke retten til å søke om beskyttelse, sier hun.

– Hvilke konvensjoner er det dere vil gjennomgå?

– Jeg har ikke tenkt til å gå inn på de enkelte konvensjonene eller hva som kan bli resultatet av dette. Dette handler om at det er mange forhold i verden som har forandret seg.

– Kan dere garantere for at dere ikke vil åpne Flyktningkonvensjonen for reforhandling?

– Jeg kan garantere at en gjennomgang ikke skal svekke retten til å søke om beskyttelse fra krig og forfølgelse, sier Arnstad.

Asylforliket

Hun peker på at Sps formulering om en gjennomgang av internasjonale konvensjoner nesten er identisk med et av punktene i Stortingets asylforlik fra 2015 som alle partier bortsett fra SV og MDG var med på.

– Jeg regner med at KrF, Venstre og Høyre også går til valg på de forlikene de har stemt for i Stortinget, sier Arnstad.

Det gjør imidlertid ikke Venstre og KrF, skal vi tro ungdomspartilederne.

– Punktet fra asylforliket var en dårlig ting. Dette har Venstre nå skrotet, og man går ikke til valg på dette, sier Hustveit.

– Jeg er sterkt imot formuleringen man ble enige om i 2015, og dette går ikke KrF til valg på nå. I 2015 var det en ekstraordinær situasjon, og da var dette nødvendig for å få på plass en helhetlig avtale, sier Lindtveit.

Finne sammen

Også Ap forsvarer sin programformulering.

– Kan dere garantere for at dere ikke vil åpne Flyktningkonvensjonen for reforhandling?

– Jeg vil ikke bruke uttykket å reforhandle. Intensjonen med dette er å innse at man står foran store utfordringer på flyktningfeltet. Da må man forsøke å komme sammen, finne systemer på avtaler slik at man kan løse dette på en bedre måte enn i dag, sier stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås (Ap).

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter