Nyheter

Frykter flyktninger

Halvparten av europeere frykter at den nylige flyktningtilstrømningen øker risikoen for terrorangrep.

En million flyktninger og migranter tok seg til Europa i fjor. I løpet av første halvår har snart 250.000 funnet veien til kontinentet, og da særlig med båter over Middelhavet, melder International Organization For Migration (IOM).

Det amerikanske forskningssenteret Pew har kartlagt europeeres holdning til den store gruppen med flyktninger som prøver å finne seg til rette i et nytt land.

Pew fant at «flyktningkrisen og terrortrusselen i stor grad er beslektet i mange europeeres oppfatning». Studien konkluderer også at oppfatningen av flyktninger er delvis påvirket av negative holdninger til muslimer som allerede bor i Europa, melder NTB.

Muslimer

– I Ungarn, Italia, Polen og Hellas sier mer enn seks av ti at de har et negativt syn på muslimer i landet, en oppfatning som deles av minst en av fire i landene som er undersøkt, skriver Pew.

LES OGSÅ: Her er flyktninger en vinneroppskrift

I alle landene mener de som svarte på undersøkelsen at muslimer ønsker å skille seg fra resten av samfunnet fremfor å ta til seg landets skikker og levemåter.

Strenge

Mange, spesielt øst i Europa, anser flyktninger som en økonomisk byrde, heter det i Pew-rapporten. I åtte av de ti landene som er undersøkt, som utgjør 80 prosent av befolkningen i EU, sier over halvparten at de tror flyktningene øker sannsynligheten for terrorangrep.

Denne oppfatningen står sterkest i Ungarn og Polen, med henholdsvis 76 og 71 prosent av respondentene. Landene har tatt imot en forholdsvis lav andel migranter, fordi myndighetene har innført en streng flyktningpolitikk. I motsetning sier kun 46 prosent av innbyggerne i Frankrike, som ble hardt rammet av terrorangrep i fjor, at risikoen øker med flere flyktninger.

LES OGSÅ: Slik ser den svenske bygda på flyktningene

I Tyskland, som i fjor tok imot den største andelen migranter og flyktninger i Europa, deler 61 prosent bekymringen, mens andelen er 60 prosent i Italia og 52 prosent i Storbritannia.

Negativ

I fem av landene mener over halvparten også at flyktninger vil ta fra dem jobber og sosiale goder. Også her var befolkningen i Ungarn mest negativ, med 82 prosent som mener flyktningene er en økonomisk og samfunnsmessig belastning. I Polen var andelen 75 prosent, i Hellas 72 prosent, i Italia 65 prosent og i Frankrike deler 53 prosent dette synet.

I Tyskland og Sverige mener derimot flerparten at flyktninger ikke utgjør en slik byrde, og de fleste anser flyktninger som positivt for landet på grunn av deres arbeidsevne og kunnskap.

IOM-tallene som viser at det kommer betydelig færre flyktninger til Europa i år enn i fjor, kan i hovedsak forklares med EU-Tyrkia-avtalen: Balkan-ruta ble stengt i mars, og EU kan returnere flyktninger til Tyrkia.

LES OGSÅ: Oslo Vest: Forsøker å holde borettslag fri for flyktninger

Endringen kan tydeligst avleses i Tyskland. I perioden mars til juni ble det registrert om lag 57.000 asylsøkere, mens det i januar og februar ble registrert henholdsvis 92.000 og 61.000.

Knekke

På NATO-toppmøtet i helgen ble alliansen enig om en ny sjøoperasjon i Middelhavet for å hjelpe EU med å få kontroll over båttrafikken fra land i Nord-Afrika.

Sjøoperasjonen skal hete «Sea Guardian» og bygger videre på en eksisterende operasjon som har gått under navnet «Active Endeavour», opplyser NATO-sjef Jens Stoltenberg til NTB.

EUs mål er å «knekke menneskesmuglernes forretningsmodell» og få fortgang i returen av det som i hovedsak anses som økonomiske migranter fra Afrika.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter