Nyheter

Frykter eggdonasjons-ja blir surrogati-ja

Denne våren kan eggdonasjon få tommelen opp fra Norges tre største partier. KrF og Sp frykter frislipp vil bane vei for surrogati.

– Aller først frykter jeg at veien ikke er lang fra eggdonasjon til embryodonasjon. Deretter er veien veldig kort til surrogati, sier Senterpartiets helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe.

Bioteknologi-debatten er i ferd med å gå varm i det politiske Norge – med bevegelser mot liberalisering i både Arbeiderpartiet og Høyre.

Mens krefter i Høyre vil at partiet skal slå følge med Ap og Frp i deres ja til eggdonasjon, foreslår Ap i sitt ferske programutkast nå også å hjelpe enslige til å få barn.

– Aleneforeldre kan være gode omsorgspersoner. Det erfarer vi i dagens Norge. Kun tre av fire barn bor med begge foreldrene i dag, sa leder av Aps programkomité Hadia Tajik til Aftenposten lørdag.

Ap-nestlederen argumenterte også med at mange enslige allerede reiser til utlandet for å bli gravide.

LES OGSÅ: Han har skapt det første barnet med tre foreldre

KrF: Må sette grensen et sted

Både Sps Kjersti Toppe og KrFs helsepolitiske talsperson Olaug Bollestad frykter at bevegelsene mot å tillate både eggdonasjon og assistert befruktning for enslige kan gi ytterligere liberaliseringer på andre områder.

– Tillater vi eggdonasjon, fjerner vi en viktig skranke. Et sted må det settes en grense, og for oss går grensen ved eggdonasjon, sier Bollestad.

SE KART: Vi dør i Belgia og kjøper egg i Spania

Høyre er i bevegelse

I dag er eggdonasjon forbudt i Norge, og er nedfelt i bioteknologiloven.

Men både Ap, Frp, Venstre og SV sier allerede ja til eggdonasjon, og i Høyre, som dermed er et nøkkelparti i saken, ønsker flere et frislipp.

I partiets første programutkast fra i høst fjernet de sitt eksplisitte nei til å åpne opp. Og rett før partiet kommer med sitt endelige utkast til ny politikk, gikk denne helgen flere profilerte Høyre-kvinner sammen med Frp-kvinner ut og ba helseminister Bent Høie (H) si ja til å få føde barn gjennom å få egg fra andre kvinner.

LES OGSÅ: Høyres helsepolitiske talskvinne kjemper fortsatt mot eggdonasjon

Tror eggdonasjon kan åpne for altruistisk surrogati

Politikerne fra Sp og KrF frykter at et frislipp er første steg mot også å si ja til surrogati.

– Om både eggdonasjon og sæddonasjon blir lov, med både en ukjent mor og ukjent far, er et naturlig neste steg at man vil spørre hvorfor man da ikke kan mikse disse. Det vil åpne opp for donasjon av embryoer, altså ferdig befruktede egg. Og vil igjen både splitte opp prinsippet om å ha én mor og gjøre livmoren til et objekt. Herfra er veien kort til surrogati, argumenterer Toppe.

Men argumentet om at surrogati er kjøp og salg av andres kropp vil vel fortsatt være en brems?

– Ja, i den forstand kan ikke eggdonasjon og surrogati sammenlignes. Men det vil i første omgang kunne åpne for en mer altruistisk form for surrogati, svarer Toppe.

LES OGSÅ: Helsedirektoratet sa nei – Sp tror at bio-slag er tapt

Hva med menn?

Hun argumenterer i lignende baner i sitt nei til assistert befruktning for enslige kvinner.

– Om man drar rettferdighetskortet helt ut, må man også da legge til rette for at enslige menn også kan bli far, sier Toppe.

Stortingsrepresentanten viser til rettferdighet – mellom for eksempel par og enslige – som er kronargumentet i denne saken.

Dermed kan man, om man åpner opp for å gjøre det lov for enslige kvinner å få assistert befruktning, også argumentere for at det er rettferdig at staten bør ta regningen også for enslige, sier Sp-toppen. Og at det i neste omgang blir stilt spørsmål ved om det er rettferdig at ikke enslige menn får samme sjanse.

– Og da igjen er veien kort til surrogati?

– Ja, da er det surrogati, eller igjen, altruistisk surrogati som blir konsekvensene, svarer Toppe, som er skuffet over at likestillings-argumenter vinner frem i det hun mest av alt ser som en komplisert, etisk debatt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter