ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Frykter effekten av mindre bistand til abort

Bill og Melinda Gates frykter for liv og helse for millioner av kvinner og barn, etter at USA stanser bistand via organisasjoner som gir informasjon om abort.

ANNONSE
ANNONSE
Nyhet

To måneder før Barack Obama forlot Det hvite hus, hedret han verdens rikeste ektepar, Bill og Melinda Gates, med Presidentens frihetsmedalje.

Etter maktskiftet i USA er det i ferd med å bli en mer anstrengt tone mellom ekteparet Gates og Det hvite hus, selv om Donald Trump i desember inviterte Bill Gates til en samtale om helsearbeid i fattige land.

Omstridt abort-regel

Grunnen til uenigheten er den såkalte «munnkurvsregelen» («gag rule») som Trump innførte som en av sine første presidenthandlinger. Den forbyr hjelpeorganisasjoner å bruke amerikanske midler til å finansiere programmer der kvinner får rådgiving om, og eventuelt hjelp til å utføre, abort.

Bistand og abort

  • Amerikanske bistandspenger kan ikke brukes til å finansiere aborttjenester «som familieplanleggingsmetode». Regelen fra 1973 tolkes slik at det heller ikke er lov å finansiere abort for kvinner som er blitt gravide etter voldtekt.
  • President Ronald Reagan innførte i 1984 en regel om at bistandspenger ikke kan gis til organisasjoner som tilbyr eller gir informasjon om abort, eller arbeider politisk for å endre abortlovgivning. (Mexico City- eller munnkurv-regelen).
  • Regelen er siden vekselvis fjernet av demokratiske presidenter og gjeninnført av republikanske, slik Donald Trump gjorde som en av sine første presidenthandlinger.
  • Bestemmelsen rammer internasjonale hjelpeorganisasjoner som driver helseklinikker for kvinner og jenter, og informasjonsarbeid om reproduktiv helse.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer