Nyheter

Frykter Brende vil feige ut om Tsjadsjøen

Forsker reagerer på at Norge ikke later til å ville konfrontere politisk vanstyre i landene rundt Tsjadsjøen. Utenriksminister Børge Brende avviser kritikken.

Til fredagens giverkonferanse i Oslo, ledet av Norge og Tyskland, kommer 50 ministre og internasjonale ledere, inklusive fra Niger, Nigeria, Kamerun og Tsjad. FN og humanitære organisasjoner har bedt om 1,5 milliarder dollar i akutt nødhjelpsinnsats til åtte millioner mennesker i de verst rammede områdene i disse landene.

Feigt å ikke konfrontere

– Dette er en dypt alvorlig humanitær krise, og det er klart at noe må gjøres for å hjelpe ofrene. Samtidig mener jeg det er feigt dersom Børge Brende er vertskap for de fire berørte landenes utenriksministre, uten å konfrontere dem med myndighetenes eget ansvar for det som skjer, sier førsteamanuensis Ketil Fred Hansen ved Universitetet i Stavanger.

Han peker særlig på regimet i Tsjad, men også i Kamerun, som korrupte og autoritære. I Tsjad har president Idriss Déby styrt siden et militærkupp i 1990, i et land som rangerer blant verdens minst demokratiske og mest korrupte. Stadig kommer kritiske rapporter om tortur, drap og voldtekter rettet mot regimekritikere. I Kamerun har president Paul Biya vært president siden 1982.

LES MER: Sjøen som ble redusert til en tidel på 50 år

Vanstyre fremmer Boko Haram

Hadde det ikke vært for den dårlige fordelingspolitikken som er ført både i Nigeria, Tsjad og Kamerun, så ville ikke en radikal og voldelig islamistisk bevegelse som Boko Haram hatt særlig grobunn i de rammede områdene, sier Hansen.

Han mener korrupsjon og vanstyre er vesentlige årsaker til den misnøyen som har skapt grobunn til den terror og lidelse som giverkonferansen i Oslo skal motvirke, selv om også tørke spiller inn.

– Tsjad er et skrekkens eksempel på hvordan store oljeinntekter i liten grad har kommet befolkningen til gode, men havner i lommene til eliten rundt det korrupte regimet. Det er påfallende at land som Frankrike og USA støtter militærtrening i Tsjad, der presidententgarden med 15.000 mann symptomatisk nok er like stor som hæren, påpeker Ketil Fred Hansen.

LES MER: Kan fortsatt redde mange barn

Brende avviser kritikken

Utenriksminister Børge Brende sier at han i de bilaterale møtene med landenes utenriksministre vil ta opp spørsmål rundt både menneskerettigheter og rettsstaten.

– Det humanitære imperativ tilsier at vi skal hjelpe folk i nød. Det er ikke barna i disse landenes skyld at det er mangel på godt styresett, understreker Brende overfor Vårt Land.

Ketil Fred Hansen kaller det modig hvis Brende og donorkonferansen tar et grundig oppgjør med de politiske grunnene til katastrofen. Han frykter imidlertid at norske og andre lands pengebidrag til landene snarere bidrar til å holde sterkt kritikkverdige makthavere enda lenger ved makten.

– Da blir også Norge delaktig i den katastrofen som utspiller seg. Dessverre er det veldig vanlig at slike humanitære katastrofer blir avpolitiserte til fordel for støtte til de stakkars ofrene, men slike katastrofer er ofte mer menneskeskapte enn naturskapte, sier førsteamanuensis Ketil Fred Hansen ved Universitetet i Stavanger.

LES MER: Titalls millioner sultne til sengs

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter