Nyheter

Frp sa nei til surrogati

Forslaget om å tillate surrogati ble nedstemt med 121 mot 103 stemmer på Fremskrittspartiets landsmøte. – Jeg er veldig lettet, sa Siv Jensen etter vedtaket sent lørdag ettermiddag.

Tidligere på dagen tok Sylvi Listhaug til talerstolen og advarte mot å si ja til surrogati:

– Jeg mener vi skal ta med oss John Alvheims ånd videre. Frp skal alltid stå opp for barnas beste, ikke foreldrene sitt behov. Åpner vi opp for surrogati, så gjør vi det motsatte, sa Sylvi Listhaug i et av de få innleggene hun holdt på Frps landsmøte.

Det er knyttet stor spenning til avstemningen over forslaget om å tillate surrogati, som fant sted sent lørdag ettermiddag. Forslaget ble fremmet av et mindretall i programkomiteen, men delegater Vårt Land snakket med på landsmøtet tør ikke utelukke at det kan få flertall.

– Jeg er opptatt av enkeltmenneskets frihet, altså barns frihet, til å vite hvem foreldrene deres er. Jeg oppfordrer landsmøtet til å stemme mot surrogati og for barnets beste, sa Listhaug.

LES OGSÅ: Dette er verdislagene på Frps landsmøte

Sylvi Listhaug på Frps landsmøte fredag.
Foto: Joakim S. Enger

Kan bli første parti som sier ja til surrogati

Hadde delegatene sagt ja, ville Frp blitt første parti som går inn for å tillate kommersiell surrogati. Fra før av har Venstre sagt ja til såkalt altruistisk surrogati, der man ikke får betaling for å være surrogatmor.

Listhaug minnet partiet om hvordan Frps avdøde helsenestor John Alvheim kjempet for «familieverdier» og «barnets beste».

– Det er en grunn til at Tore på sporet og lignende program er så populære. Det er fordi det ligger rotfestet i oss at vi ønsker å vite hvor vi kommer fra. Alle som har født et barn, vet hva det innebærer, sa Frp-toppen, som for tiden ute i foreldrepermisjon.

Listhaug advarte mot å gjøre kvinnekroppen til handelsvare:

– Jeg er imot at kvinner skal kunne leie ut livmoren sin i Norge. I praksis betyr dette å åpne for kjøp og salg av barn for rikfolk, sa politikeren.

LES OGSÅ: Historisk surrogati-ja hos Venstre

Siv Jensen var lettet da det ble klart at Frp sa nei til surrogati.
Siv Jensen var lettet da det ble klart at Frp sa nei til surrogati. Foto: Berit Aalborg

FpUs kampsak

Ja til surrogati var en av de fremste kampsakene til Fremskrittspartiets Ungdom (FpU).

– Det ligger an til en spennende avstemning. Den kommer til å bli jevn, for vi kommer til å få støtte fra enkelte fylkeslag, sa FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud til Vårt Land før landsmøtet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter