Nyheter

Frp inviterer til parkpils i sommer

Regjeringspartiet Frp presser frem stortingsbehandling av ja til pils- og vindrikking i park før sommeren. Det setter Høyre i klemme.

Det var nemlig etter at Høyres landsmøte programfestet ja til pils i park at regjeringsmakker Frp børstet støv av et forslag om å fjerne forbudet mot å drikke alkohol i parker.

– Målet er at Stortinget vedtar dette nå, slik at forbudet kan bli borte alt i sommer, sier Frps ­Erlend Wiborg.

Han er forslagsstiller sammen med tre andre enkeltrepresentanter i Frp. Ikke bare vil de tillate drikking av pils. Også vin og annen alkoholholdig drikke under 22 prosent vil kunne drikkes i parker og friluftsområder om Frp får gjennomslag.

I Høyres hender

Men Venstre – som sitter på avgjørende vippestemmer i Stortinget – lar seg ikke lokke av Frp. Helsetalsmann Ketil Kjenseth vil ikke støtte forslaget i Frps fasong. Blant annet går det for høyt i alkoholstyrke.

Høyre er derimot i klemma. Mot partiledelsens vilje ble et forslag om ja til pils i park tatt inn i partiprogrammet under ­vårens landsmøte. Sier Høyre nei i Stortinget nå, stemmer de nei til prinsipper de lover velgerne ja til i neste periode.

– Forslaget fra Frp er til ­behandling i Høyres stortingsgruppe, opplyser helsetalskvinne Tone Trøen.

Utad vil hun ikke forskuttere hva partiet lander på.

Instruere Høie?

Frp legger ikke skjul på at nettopp Høyres landsmøte-ja til parkpils fikk dem til å fremme saken nå. Den politiske teknikken de bruker, gjør at de omgår helseministeren i egen regjering, Bent Høie.

– Frp har lenge ønsket en slik lovendring. Da Høyre endret programmet i mars, tok vi frem forslaget vårt på nytt. Jeg vil anta at også Venstre støtter tankene bak, sier Frps Wiborg, nestleder i ­Arbeids- og sosialkomiteen.

Morten Wold i Frps helsefraksjon bekrefter at partiet står samlet om saken.

– For Høyre burde vårt forslag være «innafor». Partiet er jo nå for slike oppmykninger, sier Wold.

Akevitt-trøbbel

Men det er ennå noen måneder til valget – og gammelt Høyre-program gjelder fortsatt.

– Men Frps forslag går betydelig lengre enn Høyres program. Vi må dessuten forholde oss til samarbeidsavtalen om at hovedlinjene i alkoholpolitikken ligger fast, sier Høyres helsetalskvinne Tone Trøen.

I likhet med Høyre har heller ikke Venstres stortingsgruppe­ behandlet saken ennå. Men talsperson Kjenseth sier støtte sitter langt inne av en ganske ­annen grunn. Og det dreier seg om akevitt.

– Frps parkforslag er enkelt og greit lite musikalsk. De vil gi økt rom for å drikke alkohol i park, men samtidig vil folk i deres egen regjering i jordbruksoppgjøret ta bort støtten til produksjon av norsk akevitt.

Venstre-grasrot

Kjenseth er fra Gjøvik, byen som arrangerer og satser stort på Norsk Akevittfestival. Men Venstre-politikeren mener at Frp går for langt, når de vil tillate alkoholstyrke opp mot 22 prosent i det fri.

Et av Venstres største fylkeslag – Hordaland – vedtok for få uker siden en uttalelse der poenget er at nettopp Høyre, Frp og Venstre bør skape flertall for ­liberalisering. Lokalpolitikere bør bestemme, «slik at det ikke bare blir de med altan eller hage som kan nyte alkohol ute».

KrF-kritikk

KrF-talskvinne,­ Olaug Bollestad, er svært ­undrende til Frps fremstøt for parkpils på et tidspunkt hvor Stortinget er under sterkt ­arbeidspress før sommeren.

– Det er svært spesielt at partiet inviterer Stortinget til å vedta politikk for å overstyre den regjeringen de selv sitter i, sier Bollestad, som ikke er overrasket over innholdet i Frps forslag:

– Men i denne saken tar partiet ikke hensyn til behov spesielt barn har for at det finnes alkoholfrie arenaer. Det er grunn til å reagere på summen av liberaliseringer Frp har stått for i denne perioden.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter