Nyheter

Frp henter dødshjelp opp av skuffen

Frps programkomité fremmer igjen prinsippforslag om aktiv dødshjelp. Foreslår også ja til surrogati og ølsalg fra bensinstasjoner.

Frps tredjeutkast til nytt program er nå klart og i samme runde er prinsipprogrammet revidert. Der henter programkomitéen saken om aktiv dødshjelp opp av skuffen og fremmer følgende formulering:

«Frihet til å bestemme over eget liv, betyr også at man bør sikres retten til en verdig avslutning av livet. Fremskrittspartiet vil derfor i noen situasjoner tillate aktiv dødshjelp regulert av et strengt lovverk».

– Forslaget er uberørt siden forrige gang, sier nestleder i programkomitéen, Harald T. Nesvik.

LES OGSÅ: Venstre kan åpne for aktiv dødshjelp

Stabilt sideleie

KrF-leder Knut Arild Hareide er skuffet og hadde håpet Frp parkerte saken en gang for alle. I stedet er den tydelig på plass i prinsipprogrammet.

– Vi får raskt en debatt om dødshjelp dersom politikere tar til orde for det. Den døra ønsker tydeligvis Frp nå å åpne, sier Hareide.

Frp overrasket våren 2009 da partiet vedtok en åpning for aktiv dødshjelp i prinsipprogrammet. Kritikken kom straks. Like før valgkampinnspurten høsten samme år avlyste partileder Siv Jensen dødshjelppunktet.

I et intervju med Vårt Land foran landsmøtet i 2011 bekreftet Jensen at ja til aktiv dødshjelp ikke var aktuell politikk. Hun sa at saken «ligger i stabilt sideleie».

I tottene på hverandre

Men i fjor høst røk KrF og Frp i tottene på hverandre om dødshjelp. KrF-leder Hareide anklaget partiet for dobbeltløp: Både uttale at dødshjelppunktet ikke gjelder – samtidig som intensjonen havnet i prinsipprogrammet for andre gang.

– Frp taler med to tunger om aktiv dødshjelp, skrev Hareide i et innlegg i Vårt Land og det ble dueller og runder med debatt partiene imellom.

Når Frp for tredje gang fastholder et ja til aktiv dødshjelp, mener Hareide partiet feier tvilen til side.

– Nå kan jeg ikke anklage dem for dobbelkommunikasjon lenger. Aktiv dødshjelp er noe de faktisk ønsker. Beslutningen om å fremme forslaget hadde jeg helst sett at Frp ikke hadde tatt, sier KrF-lederen.

LES OGSÅ: Jensen og Hareide krangler om dødshjelp

Venstre like ille?

I forrige uke brakte Vårt Land nyheten om at Venstres programkomité ønsket å utrede aktiv dødshjelp.

– Hva er verst, Hareide: Venstres utredning eller Frps prinsippunkt?

– Jeg er jo ikke fornøyd med det vedtaket som det ligger an til i Venstre heller. Begge partier tar steg i feil retning. De er i sin fulle rett til å vedta egen politikk, svarer han og har håp om at landsmøtene konkluderer annerledes enn programutkastene.

Vekker følelser

Frps Nesvik sier programkomitéen beholdt dødshjelppunktet fordi landsmøtet i sin tid vedtok det.

– Nå forventer vi innspill og vi får se hvilke som kommer. For denne saken vekker mange følelser.

– Men for Frps del er vel aktiv dødshjelp klart oppe av skuffen igjen?

– Holdningen vår ligger der den har ligget hele tiden, i prinsipprogrammet, sier han.

– KrF-lederen mener dere inntil nå har drevet dobbeltkommunikasjon om dødshjelp?

– Den fortolkningen er jeg uenig i, svarer Nesvik.

LES OGSÅ: Frp strides om kristendommens plass i skolen

Mye strid i sikte

I tredjeutkastet offentliggjør programkomiteen en hel serie dissenser og noen klargjøringer. NRK meldte nylig at et flertall ønsker ja til surrogati. Dermed er holdningen snudd siden tidlig i fjor høst.

Et flertall vil gjøre det lovlig å selge alkohol fra bensinstasjoner og kiosker. Men på dette og disse andre punktene ventes det strid under landsmøtet:

Et mindretall vil stryke forslag om å flytte ambassaden i Israel til Jerusalem. De vil også fjerne et ja til skolegudstjenester.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter