Nyheter

Frivillige får over 1 milliard i kompensasjon

Mer enn 20.000 frivillige lag og foreninger mottar momskompensasjon på til sammen 1,24 milliarder kroner.

Antallet lag og foreninger er 1.000 flere enn i fjor, noe som viser at ordningen er svært viktig for frivillig sektor, heter det i en pressemelding fra Kulturdepartementet.

– Dette støtter opp under regjeringens politikk for en sterk og uavhengig frivillig sektor. Derfor har vi økt tilskuddet, og jeg er glad for at stadig flere organisasjoner er med i ordningen, sier kulturminister Thorhild Widvey (H).

– Av stor betydning

Frivillighet Norge sier momskompensasjonsordningen er en investering som gir skyhøy avkastning.

– Det er lett å glemme hvor bred og allsidig frivilligheten i Norge faktisk er, og hvor mye den betyr i hverdagen til folk flest. Med disse midlene kan idrettslaget lettere gjennomføre julecup i fotball for sjuåringene, mens bestemor kan ta datakurs i regi av pensjonistklubben, sier generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge.

LES OGSÅ: Frivillighetsprisen går til stifteren av Åpen Kirkegruppe

Johnsen viser til statistikk fra Institutt for samfunnsforskning der det framgår at 61 prosent av befolkningen har vært frivillige i løpet av det siste året.

– Som et lotteri

Samtidig ønsker Senterpartiet forbedringer, fordi ingen er garantert midler i dagens ordning, og pengene blir betalt etter at prosjektene er gjennomført. Senterpartiet sier mange dermed må ta en risiko, fordi de ikke vet om de får pengene igjen.

– Jeg mener at ordningen burde vært regelstyrt slik at organisasjonene automatisk får refundert momsen når de for eksempel bygger idrettsanlegg. I dag opplever nok mange ordningen som et lotteri, sier stortingsrepresentant Anne Tingelstad Wøien (Sp) til NTB.

Momskompensasjonsordningen ble opprettet i 2010.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter