Nyheter

Fredsprisvinner Juan Manuel Santos på plass i Norge

Et tettpakket program venter årets vinner av Nobels fredspris, Colombias president Juan Manuel Santos.

I strålende desembersol landet flyet med Santos og hans følge på Gardermoen militære flyplass ved 9.30-tiden fredag.

Med i følget er Santos' hustru María Clemencia Rodríguez og parets tre barn. I tillegg har han med seg de to tidligere FARC-gislene og politikerne Clara Rojas og Ingrid Betancourt. Begge ble tatt til fange i 2002 og slapp fri seks år etter.

Santos drar trolig rett i møter med Stortinget, før han stiller på en pressekonferanse på Nobelinstituttet kl. 13.

Deretter blir det generalprøve på prisseremonien i Oslo rådhus og middag med Nobelkomiteen.

LES OGSÅ: «Årets pris til president Juan Manuel Santos er langt på vei en klassisk fredspris, ut fra en rimelig tolkning av Alfred Nobels testamente», skriver utenriksjournalist Geir Ove Fonn i sin analyse

På høygir

I Oslo går forberedelsene foran lørdagens høytidelige overrekkelse av fredsprisen på høygir.

Showet sparkes i gang med Redd Barnas prisparty på Nobels Fredssenter på Rådhusplassen kl. 11, med kronprinsesse Mette-Marit til stede. Så bærer det videre til audiens på Slottet, før ferden går til Oslo rådhus, der både kongepar, kronprinspar og medlemmer av Storting og regjering er til stede.

Seremonien starter presis kl. 13 med et musikalsk innslag, før komiteens nestleder Berit Reiss-Andersen entrer talerstolen for å overrekke den høythengende gullmedaljen og det håndskrevne diplomet til prisvinneren.

Komiteens leder Kaci Kullmann Five har meldt avbud til årets seremoni på grunn av sykdom.

Deretter skal Santos avlevere sitt nobelforedrag, som er seremoniens høydepunkt.

Tradisjonen tro blir det også fakkeltog gjennom Oslos gater og gallamiddag til ære for fredsprisvinneren.

Søndag skal Santos ha en rekke møter med representanter for både Stortinget og regjering.

LES OGSÅ: Juan Manuel Santos valgte fredens vei

Stor inspirasjon

Santos får prisen for sitt arbeid med å få til en fredsavtale med FARC-geriljaen i Colombia. Avtalen har gjort slutt på 50 år med borgerkrig i landet.

At nobelprisen gikk til nettopp Santos, har vært en stor inspirasjon for colombianere flest, mener generalsekretær i Caritas, Martha Rubiano Skretteberg. Hun er selv fra Colombia og kom nylig tilbake fra et besøk i hjemlandet.

– Fredsprisen har hatt stor betydning. Folk føler at fredsprisen også tilhører dem. Den har gitt oss colombianere mer ansvarsfølelse. For første gang har jeg opplevd at alle sider bidrar med konstruktive løsninger for å få gjennomført fredsavtalen, sier hun til NTB.

Årets tildeling ble kunngjort bare noen dager etter at colombianeren i en folkeavstemning vendte tommelen ned for fredsavtalen som Santos hadde jobbet hardt med å få i havn. Men partene ga ikke opp, og den 1. desember kunne Colombias nasjonalforsamling godkjenne en revidert avtale.

Det gjør trolig turen til Oslo ekstra ærerik for Santos.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter