Nyheter

Freder sykehjemsprester

Etter år med strid velger det rødgrønne byrådet i Oslo å videreføre ordningen med egne sykehjemsprester i 2018-budsjettet.

Sykehjemsprestene i hovedstaden har vært under hardt skyts siden Arbeiderpartiet, SV og MDG overtok byrådsmakten etter kommunevalget i 2015. Det rødgrønne byrådet i Oslo, med SV i spissen, har ønsket å skrote ordningen og erstatte den med en pengepott som alle tros- og livssynssamfunn kan søke på.

Oslo har hatt egne sykehjemsprester i 30 år. De er ansatt i Den norske kirke, mens lønnsmidlene kommer fra Oslo kommune. I fjor høst avdekket Vårt Land at byrådet ikke ønsket å lønne egne prester som jobber på kommunens sykehjem. SVs eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen mente ordningen var en «urimelig favorisering» av ett trossamfunn, Den norske kirke. Men til slutt valgt byrådet å legge vekk forslaget om åndelig pott.

LES MER Byrådet snudde

Glede

Nå jubler både kirkeledere og prester for byrådets 2018-budsjett, for byrådet viderefører støtten til sykehjemsprestene i kommunen, noe som betyr at det bevilges 4,7 millioner kroner neste år. Summen er den samme som ble bevilget i år.

Leder av Oslo bispedømmeråd, Gard Sandaker-Nielsen, er svært glad:

– Hvert år har dette vært en kamp. Nå får vi en anerkjennelse av at dette er en god og ønsket ordning. Det opplever vi at også byrådet har sett. Vi ser fram til fortsatt godt samarbeid med kommunen for å sikre beboerne på sykehjemmene den betjeningen de har behov for, samtidig som våre ansatte får bedre forutsigbarhet i jobben., sier han.

Sykehjemsetaten skal lage en avtale med Oslo bispedømme om hvordan pengene skal fordeles.

Framsnakket

Yvonne Andersen er en av Oslo 11 sykehjemsprester. Hun har ansvaret for to sykehjem. Nå er presten svært glad:

– Dette er veldig bra. Jeg kan fortsette i jobben som jeg er veldig glad i. Jeg opplever hver dag at det er behov for oss sykehjemsprester. Tusen takk til alle som har kjempet og framsnakket vår tjeneste, skriver Andersen på Facebook.

En kartlegging utført av Oslo bispedømme­ viser at «74 prosent av dem over 65 år og 78 prosent av dem over 70 år i Oslo, er medlemmer av Den norske kirke. Det betyr fortsatt at i lang tid framover, vil den store majoriteten av sykehjemsbeboere tilhøre Den norske kirke».

LES OGSÅ: Jobb: Hindre troskonflikter på sykehuset 

Synker

I budsjettet for 2018 skriver byrådet at «medlemsmassen i tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke øker med mellom 6 og 8 prosent hvert år. For kirken er det motsatt: der synker medlemstallet med ca. 1 prosent årlig. De siste årene noe mer».

Av Oslos innbyggere er om lag 52 prosent medlemmer i Den norske kirke, 23 prosent er medlemmer i andre tros- og livssynssamfunn og 25 prosent er ikke medlem i noe tros- eller livssynssamfunn.

LES MER Konkurranseutsetter prester

Diakoner

Oslo er sammen med kommunene Asker, Bergen, Stavanger og Bodø alene om å ha egne sykehjemsprester.

I Oslo bevilger kommunen lønnsmidler til Oslo bispedømmeråd, som forvalter ordningen og er arbeidsgiver. I Asker, Bergen, Stavanger og Bodø bevilger kommunene lønnsmidler til kirkelig fellesråd, som er arbeidsgiver for sykehjemsprestene.

Fram til 2005 hadde også Trondheim kommune egne sykehjemsprester. Men av ideologiske årsaker ble ordningen lagt ned av den Ap-SV-styrte kommunen, og prestene ble sagt opp. De lokale menighetene fikk ­ansvaret for å følge opp ­eldre på sykehjem eller som bodde hjemme.

Da KrF gikk inn i den rødgrønne koalisjonen i Trondheim tok partiet initiativet til å styrke kirkebudsjettet i kommunen med opp mot 25 millioner kroner. Dermed fikk ­menighetene i byen mulighet til å ansette 15 nye dia­koner. Diss­e er med på å sikre sykehjemsbeboere og hjemme­boende eldre et tros- og livssynstilbud.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter