Nyheter

Fransk presidentkandidat nekter å trekke seg

Presidentkandidat François Fillon er tiltalt for misbruk av offentlige midler, men trekker seg ikke. – Man må jo bare beundre utholdenheten, sier Frankrike-ekspert.

Bilde 1 av 2

– Om ikke annet er han veldig seig.

Det sier Kjerstin Aukrust, som er førsteamanuensis i fransk litteratur og områdekunnskap, til Vårt Land. Det var mange som trodde den konservative presidentkandidaten François Fillon ville trekke seg da han kalte inn til uventet pressekonferanse onsdag. Men nei, i stedet sa han at han var blitt utsatt for et politisk mord, og bekreftet at det var tatt ut tiltale mot ham.

– Jeg ber dere om holde ut, noe min familie også skal gjøre. Det er bare folket som kan bestemme. Vi skal kjempe med full styrke og bruke den til å vinne og rette opp feil, sa Fillon.

Kjerstin Aukrust kommenterer at han med dette sier at det er folket, og ikke rettsvesenet som bestemmer.

– Valget er den ultimate dommen, sier hun.

Les også: Dette må du kunne for å forstå valgene i Europa

«Penelopegate»

Sist fredag ble det kjent at fransk økokrim startet formell etterforskning av François Fillon. Han har vært i hardt vær helt siden det ble kjent at den britiskfødte kona Penelope har fått lønn – i mange år – på statens regning. Problemet har blant annet vært at man ikke har visst hva slags arbeidsoppgaver hun angivelig skulle ha utført.

Det var det satire- og nyhetsmagasinet Le Canard Enchainé som første hevdet at Penelope Fillon har mottatt 500.000 euro, rundt 4, 5 millioner norske kroner, som Fillons assistent. Også barna skal ha mottatt lønn for juridisk assistanse.

Kunngjøringen 1. mars kom kort tid etter at Fillon på kort varsel avlyste deltakelse på landets største landbruksmesse. Den blir sett på som viktig for enhver presidentkandidat som vinne et fransk valg.

LES KOMMENTAREN: Sannhetstyvene

Drama

François Fillon er presidentkandidat for det konservative partiet Republikanerne, og lenge en favoritt til å vinne valget i vår. Men han har falt på meningsmålingene etter avsløringene og fått massiv kritikk i Frankrike. Og etter i går ser det ikke ut til å ta slutt; han får ikke lagt ballen død, særlig når saken eskalerer juridisk.

– Man må jo bare beundre utholdenheten, han bøyer seg ikke under det enorme presset han er under, sier Kjerstin Aukrust.

Bjørnetjeneste

Samtidig påpeker hun at Fillon med dette kan gjøre partiet sitt en bjørnetjeneste. Det hadde vært klokt for partiet å starte med blanke ark, selv om det er kort tid til valget.

Det Fillon kan håpe på nå, er han klarer å snu mistillit til medfølelse. For eksempel det poenget at Fillon er kalt inn til avhør 15.mars, kun to dager før den endelige fristen for å melde inn kandidater før valget. Han hevder det er et politisk, skittent spill. Dersom velgerne er enige i at han blir tatt for hardt, kan det slå ut positivt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter