Nyheter

Frans gjør folk mer positive til kirken

Pave Frans har skapt goodwill for Den katolske kirke, men er blitt mindre populær blant sine egne.

En undersøkelse gjort av forskningssenteret PEW, viser at han gjør at folk får et mer positivt inntrykk av Den katolske kirke. Pave Frans var nylig i USA. Undersøkelsen ble gjort i etterkant av besøket.

• 28 prosent av amerikanerne sier de har fått et mer positivt syn på Den katolske kirke på grunn av pave Frans.

• Bare 6 prosent sier de har er blitt mer negative til kirken på grunn av paven.

Flest positive til paven

Den positive endringen er målbar både hos katolikker og ikke-katolikker, i begge de store politiske partiene og i hele ideologiske spekteret, ifølge undersøkelsen:

• Halvparten av katolikkene mener Frans har gjort dem mer positive til kirken.

• 35 prosent av demokratene mener det samme.

Hele to av tre amerikanere (68 prosent) har nå et positivt syn på pave Frans. Det er omtrent det samme som i en tilsvarende måling utført i februar (70 prosent). Forskjellen er at det i denne målingen er færre som er negative til paven i oktoberundersøkelsen (12 prosent mot 15 i februar).

LES MER: Jeb Bush i klinsj med pave Frans

Mister oppslutning blant katolikker

Veksten skyldes at ikke-katolikker har en bedre oppfatning av paven, for blant katolikker har pavens omdømme derimot sunket betydelig det siste halve året. Nå er bare åtte av ti amerikanske katolikker positivt innstilt til paven. I februar var tallet ni av ti.

PEW har brutt ned tallene enda mer, og da viser det seg at det er i hovedsak blant de aktive katolikkene pavens standing har sunket:

• I februar hadde 95 prosent av de katolikkene som gikk til messe ukentlig et godt inntrykk av ham. Nå er tallet 84 prosent.

• Blant katolikkene som går sjeldnere til mess er tallet nå 83 prosent mot 86 i februar.

LES MER: Pave Frans: Hva slags radikalitet?

Demokrater liker paven best

Det er blant demokratene pave Frans er mest populær. Her mener åtte av ti at de har et godt eller svært godt inntrykk av paven. Tallet har steget det siste halve året. Blant republikanerne og de uavhengige er tallet lavere og har sunket siden februar.

«En god person»

Amerikanerne ble også spurt om hvilket ord de forbinder pave Frans med. Ordet «dod»/«en god person» ble nevnt flest ganger. Ydmyk, snill og medfølende kom også høyt opp på listen. Nøytrale eller negative ord, ble nevnt langt sjeldnere: blant annet liberal (16 ganger), progressiv (11), OK (11) og sosialist (8).

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter