Nyheter

Fortsatt kamper i Syria tross våpenhvile

Onsdag fortsetter fredssamtaler om Syria i Kasakhstan, og mandag starter FN-støttede fredssamtalene i Genève.

Det er altså diplomatisk bevegelse når konflikten i Syria nå snart går inn i sitt sjuende år.

Men samtidig som det før nyttår trådte i kraft en våpenhvileavtale mellom opprørerne og regimet, fortsetter kampene langs flere fronter:

• Syriske regjeringsstyrker gjenerobret med støtte fra Hizbollah og russiske kampfly i forrige måned Barada-dalen, der opprørere hadde tatt kontroll over vannforsyningen til hovedstaden Damaskus.

• Regjeringsstyrkene har fortsatt krigføringen i provinsene Homs og Idlib, som i stor grad kontrolleres av den ytterliggående islamistgruppa IS og -

Fatah al-Sham, tidligere Nusrafronten, som ikke inkludert i våpenhvilen.

• Syriske regjeringsstyrker har trappet opp angrepene mot Ghouta-regionen med 400.000 innbyggere utenfor Damaskus, som har vært kontrollert av opprørere siden 2012.

• Opprørere angriper dessuten regjeringskontrollerte landsbyer i Hama-provinsen, mens ulike opprørsgrupper kjemper mot hverandre i Idlib-provinsen.

• Regjeringsvennlige styrker har trappet opp angrepene mot den opprørskontrollerte enklaven al-Waer i landets tredje største by Homs, i håp om å ta kontroll over hele byen.

• I går meldte Tyrkias president at tyrkiske styrker og ­allierte opprørere er i ferd med å ­beseire IS og erobre byen ­al-Bab nær den tyrkiske grensen.

LES OGSÅ: Noen syrere vender nå hjem til dette

Lavere tapstall

Tapstallene­ på anslagsvis 2.000 drepte i kamp i januar, regnes som de laveste på fire år.

Om to dager forsetter fredssamtaler om Syria i Astana i Kasakhstan, i regi av Russland, Tyrkia og Iran, som alle er sentrale aktører i konflikten. Samtalene i januar mellom det syriske regimet og syriske opprørere gav ikke noe gjennombrudd.

Forventningene er heller ikke store til de FN-initierte fredssamtalene som starter i Genève til uken. I helgen besluttet syrisk opposisjon å sende en delegasjon på 21 personer, under ledelse av Nasr al-Hariri fra den vestligstøttede Nasjonalkoalisjonen.

LES OGSÅ: Saudi-Arabias oljeeventyr gjorde teologi til en global fare

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter