ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Forsvarets feltimam rådet tvangsgift kvinne å forbli «gift»

– Det beste er at du prøver å leve sammen med mannen din, var rådet fra Forsvarets nye feltimam til tvangsgift kvinne.

ANNONSE
ANNONSE
Nyhet

– Uheldig dersom religiøse autoriteter bidrar til å opprettholde en situasjon der en kvinne lever i tvangsekteskap, sier seksjonssjef Tove Bruusgaard i Barne, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Det er i den åpne spørsmål/svar-spalten til World Islamic Mission (WIM) at rådet ble gitt i november i fjor. Organisasjonen, som er én av de største muslimske forsamlingene i Norge, har anonymisert og forkortet innlegget til kvinnen. Det går imidlertid frem at hun er tvangsgiftet, men at hun nå er glad i en annen. «Hva kan jeg gjøre?» spør hun i innlegget.

I svaret fra organisasjonen, som er undertegnet organisasjonens kontaktperson Najeeb-ur-Rehman Naz – også kjent som Forsvarets nytilsatte feltimam, skriver han at islam gir henne full rett til å motstå og nekte å akseptere tvangsekteskap. Han understreker også at tvangsgifte «er definitivt et onde som må bekjempes». Deretter fortsetter han:

«Men, når du en gang har akseptert dette ekteskapet ved å inngå pakten, uansett ved tvang eller med vilje, så er du forpliktet, i lik linje med mannen din, til å respektere ekteskapets plikter og ansvar.» Svaret begrunnes med henvisning til koranvers.

Tvangsekteskap

  • Et tvangsekteskap eller tvangsgifte er et ekteskap som ikke er inngått i overensstemmelse med den frie viljen til de som gifter seg.
  • Ekteskap «må stiftes på grunnlag av et fritt samtykke av brudefolkene», heter det i FN-konvensjonen om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter. Dette gjelder også etter norsk lov.
  • En som er blitt tvunget til å gifte seg, kan reise sak for å få ekteskapet kjent ugyldig.
  • Kilde: snl.no

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer