Nyheter

Foreslår miljøavgift på bomull

Venstre ber klimaministeren vurdere miljøavgift rettet mot bomullsindustrien. – Ikke et egnet virkemiddel, svarer Sundtoft.

Enorme mengder vann går med til produksjon og vasking av bomullsklær, skrev Vårt Land i går. Ifølge FN dør 20.000 mennesker i året av sprøytemiddelforgiftning i bomullsindustrien.

Stortingsrepresentant for Venstre, Sveinung Rotevatn, har stilt klimaminister Tine Sundtoft (H) et skriftlig spørsmål om hvordan Norge skal være med å redusere miljøskade fra bomullsindustrien. Selv foreslår han en miljøavgift styrt etter mengde vann og kjemikalier som blir brukt i produksjonen.

En avgift er ikke egnet til å løse det store problemet forurensingen fra tekstilbransjen er internasjonalt, ifølge Sundtoft.

– Norge har heller valgt å legge vekt på å redusere bruken av de farlige kjemikaliene gjennom internasjonale og regionale regelverk, skriver hun i svaret til Rotevatn.

– Er du fornøyd med svaret fra Sundtoft?

– Kort oppsummert er jeg ikke det. Det oser ikke akkurat av vilje til handling, svarer Rotevatn.

LES OGSÅ: Jeansgiganten Levi's ber folk om ikke å vaske buksene sine

Flere måter

Det bør være rom for å gjøre mer enn det regjeringen legger opp til, mener Venstre-politikeren.

– Norge er et lite land i verden, men det hadde vært bra om vi i større grad kunne gått foran i arbeidet med å forbedre produksjonen.

Norge er i ganske høy grad involvert i bomullsindustrien gjennom handel, påpeker han.

Sundtoft legger vekt på tekstilindustriens eget ansvar for å redusere negative konsekvenser av egen virksomhet. Hun peker på at tekstiler omsettes i et globalt marked, og at et effektivt virkemiddel derfor er å skjerpe de internasjonale regelverkene.

– Regelverk er fint om man får det til, men de kan være vanskelige å drive igjennom, kommenterer Rotevatn.

Han mener en avgift kan være et godt virkemiddel for å få markedet selv til å drive frem «de gode kreftene». Dermed kan det også bli lettere å få igjennom ulike regelverk.

LES OGSÅ: Vi vasker i stykker klærne våre

Miljøversting

Den direkte foranledningen for Rotevatns spørsmål til Sundtoft, var vedtak som ble gjort på Unge Venstres landsmøte i slutten av oktober. I en fellesuttalelse heter det at Unge Venstres vil innføre miljøavgift av den typen Rotevatn nevner.

– Dette er en problemstilling som ikke får så mye oppmerksomhet, og jeg ville derfor ta spørsmålet videre, sier han.

Klesindustrien skal være ansvarlig for rundt 20 prosent av vannforurensingen i verden, ifølge organisasjonen ISC. Unge Venstre peker på at 72 ulike, giftige kjemikalier blir spredd i naturen ved farging av tekstiler. «I dag er tekstilbransjen dominert av miljøfiendtlig bomull og syntetiske fibre, som i begge tilfellene ikke er bærekraftige materialer,» står det i vedtaket.

Rotevatn nevner palmeoljeproduksjon som et område hvor Norge har gått foran. Norske matprodusenter har kuttet mye ned på bruken av palmeolje de siste årene. Oljefondet har også solgt seg ut av selskaper som ikke produserer på en bærekraftig måte.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vanskelig å følge opp

Leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender ser Rotevatns forslag som et eksempel på et tiltak som ville kunne dra tekstilbransjen i mer miljøvennlig retning. Han legger vekt på det skyhøye forbruket nordmenn har av klær.

– Vi trenger gode insentiver og måter å premiere de som er best på miljø på, sier han.

Hermstad mener Norge gjør en bra innsats i det globale arbeidet mot skadelig kjemikaliebruk. Samtidig peker han på at industrien er svakt regulert lokalt i mange av landene hvor bomull dyrkes og tekstil produseres. Dermed er det også vanskelig å følge opp med internasjonale avtaler.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter