Nyheter

Foreslår å bruke hijab i solidaritet

Alle kvinner kan bli bedt om å ta på hijab for å støtte muslimske kvinner, sa Østerrikes president. – Ekstrem islamofili, sier Hans Rustad.

Den ferske presidenten, Alexander Van der Bellen, har fått mye sinne mot seg med sin uttalelse om hijab, ifølge Die Welt.

Islamofobi

Den tyske avisen refererer til et innslag som TV-kanalen ORF sendte fra et møte med skoleelever i Wien sist uke. En elev spurte presidenten om hva man skal gjøre med islamofobi og diskriminering av kvinner med hijab i Østerrike.

«Det kan komme en dag da vi må spørre alle kvinner om å bære skaut – alle – i solidaritet med dem som gjør det av religiøse grunner», svare presidenten.

Han tok en kunstpause for å understreke «alle».

Uttalelsen har skapt sterke reaksjoner i sosiale nettsider og fra politiske motstandere. Mange kvinner sier klart fra at de ikke ville gå med sjal i solidaritet med muslimske kvinner.

LES OGSÅ: Kommune tvinger sykehjem til å rette opp hijabvedtak

Jødekobling

– Det som er uhyggelig med uttalelsen er at han kobler jødeforfølgelsen med hijab. En slik kobling er en logisk feilslutning. Dette gjentas i skolene der muslimer femstilles som dagens jøder, sier Hans Rustad, redaktør for det nettstedet document.no, som først skrev om saken i Norge.

– Kan ikke uttalelsen forstås som støtte til diskriminerte kvinner?

– Bare tull. De er ikke utsatt for diskriminering. De krever å få bruke et plagg som betyr problemer i et sekulært samfunn, blant annet i arbeidslivet. Hijaben er en forbindelse med islamisme, sier Rustad.

Islamofili

Van der Bellens uttalelse tolker han som «et utslag av en ekstrem grad av islamofili».

– Norge er sterkt angrepet av dette. Det er en ekstrem identifikasjon som tipper over i noe som ligner på konvertering, sier Rustad.

Han mener Østererrike-saken har paralleller til Stavanger der kommune sa opp driftsavtalen for sykehjemmet Blidensol fordi ansatte ikke fikk bruke hijab på jobb.

LES OGSÅ: Lanserer hijab før kvinnedagen

Charlie-inspirert?

Professor Berit Thorbjørnsrud tror at president Alexander Van der Bellen er inspirert av de folkelige reaksjonene etter terrorangrepet mot magasinet Charlie Hebdo i Paris januar 2015. Da skrev mange på sosiale medier «jeg er Charlie»

– Det negative fokuset er hårreisende undertrykkende mot kvinner som bærer hijab. Privat har jeg hørt folk si «blir det verre nå, går jeg med hijab», sier professoren i Midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo.

Ikke fast

Hun regner ikke med at presidenten forventer kvinner skal gå med hijab fast.

– Er utspillet lurt eller dumt?

– Jeg kjenner ikke konteksten godt nok til å svare på det, men om noen angrep en jente med hijab i Oslo og statsminister Erna Solberg hadde oppfordret til å ta på hijab, kunne jeg også gjort det som en kampanje, sier Berit Thorbjørnsrud.

LES OGSÅ: Hijab-dom viktig for korsbruk

– Naivt

I presidentvalget i desember vant Alexander Van der Bellen (72) fra De grønne presidentvalget på tredje forsøk – i kamp mot Norbert Hofer fra det høyrepopulistiske partiet Frihetspartiet.

Nå er han overrasket over at uttalelsene skaper så mye bråk. Det finnes viktigere ting å diskutere enn hijab, mener han.

– Det er naivt om han sier det. Da er viljen hans bedre enn refleksjonsnivået, sier professoren.

Muslimer sure

Ikke alle muslimer er glade for uttalelsen, og Berit Thorbjørnsrud forklarer det slik: Noen muslimer er mot hijab fordi de mener den er kvinneundertrykkende. Mange muslimer er dessuten slitne av hijab-debatten og frykter mer kjeft.

Bakteppet for saken er en langvarig debatt om bruk av hijab i visse yrker i Østerrike. Den har blusset opp igjen den siste tiden, ifølge Die Welt.

LES OGSÅ: Vil forby hijab i skulen

– Ufrivillig reddet

Saken blir betent fordi så mange mener at hijab er undertrykkende, uansett hvem som bruker den, hvor de bruker den eller hvorfor, sier Berit Thorbjørnsrud.

Mange tror kvinnene er påtvunget hijab, men mange kvinner velger det selv, sier hun.

– For å frigjøre kvinner bryr man seg ikke om at man sjikanerer dem, også på gaten. Jeg har aldri satt pris på å bli reddet, uten at jeg ba om det selv, sier professoren.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter