Nyheter

FN-soldater begår seksuelle overgrep

FN-soldater skal beskytte sivile, men begår seksuelle overgrep. Forsker kaller det en skamplett for FN, men ny resolusjon i Sikkerhetsrådet gir håp.

Bilde 1 av 4

Før helgen kom nok en rapport om hvordan FNs fredsstyrker har begått grove seksuelle overgrep mot sivile, hovedsakelig kvinner og jenter, denne gang i Den sentralafrikanske republikk.

Soldater og offiserer som er sendt for å beskytte de sivile, skal i tillegg til voldtekter blant annet ha tvunget unge jenter til å ha sex med en hund.

«En stygg skamplett»

Forskningsprofessor Inger Skjelsbæk ved Fredsforskningsinstituttet i Oslo (PRIO) og Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, sier at den svake håndteringen av seksuelle overgrep begått av FN-soldater, er en stygg skamplett i verdensorganisasjonens historie.

– FN-systemet har vist stor grad av unnfallenhet mot seksuelle overgrep utført av egne styrker. Mange militære ledere har snudd hodet bort og dysset ned mistanker om overgrep. Dessuten har straffene vært relativt milde for de overgriperne som er stilt til ansvar, sier Skjelsbæk.

LES OGSÅ: «Å godta drap på «de andre» er farlig»

Ban Ki-moon: En krefsvulst

I mange tilfeller har overgripere bare blitt utestengt fra tjeneste i et halvt år, før de har fått dra tilbake i felt.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har etter gjentatte avsløringer brukt sterke ord og kalt overgrepene en «kreftsvulst i vårt system».

Skjelsbæk mener at FN har framstått dobbeltmoralsk. Mens man i liten grad har klart å avdekke og straffe overgrep utført av FN-soldater, har FN presset på for straffeforfølging av statsledere som kan stilles til ansvar for overgrep utført av egne lands militærstyrker.

Før påske kom imidlertid et gjennombrudd, da FNs sikkerhetsråd vedtok en resolusjon om seksuelle overgrep begått av fredsbevarende operasjoner (se faktaramme).

Den foreslår blant annet at medlemsland som står bak gjentatte tilfeller av seksuelle overgrep, kan bli nektet å stille med nye FN-styrker.

– Det er et viktig gjennombrudd at FNs sikkerhetsråd omsider kommer med en slik resolusjon. Den føyer seg inn en håndfull FN-resolusjoner om kvinner, fred og sikkerhet siden tusenårsskiftet, sier Skjelsbæk.

LES OGSÅ: Kina sender fredssoldater

Må unngå straffrihet

I tillegg til bedre rapportering av overgrep og effektiv straffeforfølgelse, understreker PRIO-forskeren behovet for forebyggende opplæring av både FN-styrker og vanlige militærstyrker i konfliktområder.

– Utviklingen går i retning av å kriminalisere soldaters seksuelle relasjoner i stridssoner. Det må bli tydelig for de som deltar i styrkene at slike overgrep vil bli straffeforfulgt, sier Skjelsbæk.

Anklagene mot FN-styrker i afrikanske land de siste årene er ikke noe nytt. På 1990-talet ble det rapportert om overgrep utført av FN-styrker i Mosambik, Bosnia, Guinea, Liberia og Sierra Leone, om alt fra menneskehandel til prostitusjon i bytte mot penger, mat og medisiner.

Flere FN-soldater

Det er avdekket seksuelle overgrep utført av FN-styrker både i Mali, Sør-Sudan, Kongo, Liberia og Den sentralafrikanske republikk (SAR).

De siste 10 årene har nye konflikter ført til kraftig økning og ny topp i antallet FN-soldater med blå hjelmer. For tiden er mer enn 108.000 uniformerte fredsbevarere på jobb for FN i 16 ulike fredsoperasjoner.

Det klart største antallet FN-soldater er stasjonert i Afrika. Mens rike land tar mesteparten av regningen, er det i hovedsak fattige land som bidrar med soldater, inklusive mange afrikanske land.

45 prosent av alle FN-soldatene er nå fra Afrika sør for Sahara, mens Europa og Nord-Amerika bare stiler med henholdsvis 6 prosent og 4 prosent av fredsstyrkene på rundt 108.000.

LES OGSÅ: Hevnspiral i Den sentralafrikanske republikk

Stygge overgrep

I Den sentralafrikanske republikk hevder et hundretalls jenter å ha blitt utsatt for til dels grove seksuelle overgrep fra FNs fredsbevarere. Mistanker og anklager er rettet mot fredssoldater fra både DR Kongo, Gabon, Marokko, Burundi og Frankrike.

Av de groveste tilfellene er tre jenter som skal ha blitt tvunget av en fransk offiser til å strippe, før han tvang dem til å ha sex med en hund i en fransk militærleir, mot en betaling på 75 kroner hver for å holde munn om overgrepet.

I fjor sommer ble FNs spesialrepresentant i landet, senegalesiske Babacar Gaye, sparket på grunn av svake håndtering av anklager mot FN-soldater om drap og seksuelle overgrep.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Voldtok unge gutter

En av anklagene gjaldt 14 FN-personell fra Frankrike, Tsjad og Ekvatorial Guinea, som i 2013 og 2014 skal ha voldtatt seks gutter i alderen 9 til 15 år. Ingen tiltak ble iverksatt mot overgriperne, før en varsler lekket fra en den interne FN-granskingen til franske myndigheter.

I desember konkluderte et FN-nedsatt panel ledet av kanadiske Marie Dechamp med at FN-staben i hovedstaden Bangui i voldtektssaken mot de unge guttene «hadde lukket øynene for kriminelle handlinger» utført av FN-styrker.

Kongolesiske soldater i retten

Før helgen startet en militær rettssak mot 20 soldater fra DR Kongo i hovedstaden Kinshasa. De anklages for voldtekter og annen seksuell kriminalitet under tjeneste i Den sentralafrikanske republikk.

Kongolesiske myndigheter har tidligere avvist mange anklager som fabrikkerte, og har beskyldt FN for å peke spesielt ut kongolesiske soldater. FN ba i januar DR Kongo trekke ut sine 800 fredssoldater fra nabolandet, grunnet overgrep og for lav standard.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter