Nyheter

FN gjør sorg til diagnose

Hvis du fortsatt er slått ut av sorg et halvt år etter at du mistet en av dine nære, kan du få diagnosen «forlenget sorgreaksjon».

Verdens Helseorganisasjon (WHO) vil ta dette inn i sin diagnosemanual ICD fra 2018, skriver Kristeligt Dagblad.

Atle Dyregrov, faglig leder for Senter for krisepsykologi i Bergen, sier til avisen at mellom 10 og 15 prosent av alle etterlatte etter hans erfaring vil oppfylle kriteriene. Dyregrov forventer at WHO tar inn «forlenget sorgreaksjon» i sin manual.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Man kan beklage at man på den måten sykeliggjør flere aspekter av våre liv, men det er den beste måten å hjelpe de menneskene som virkelig lider og i dag ikke får hjelpen de trenger. Ved å kreve at man må ha kjempet med sorgen i seks måneder før man kan få denne diagnosen, unngår man å sykeliggjøre alle som mister noen, sier Dyregrov til Kristeligt Dagblad.

LES OGSÅ: Europa har mer enn nok ressurser

Ester Holte Kofod, stipendiat ved Aalborg Universitet, er ikke like begeistret.

– Det er en tendens til at vi ser lidelsen isolert fra eksistensen og reduserer den til en meningsløs konsekvens av noe livet har påført et menneske. I vår kultur er det et motto at lidelse skal minimeres, mens lykke og velbehag skal økes. Men gjør man det til et ideal å minimere lidelsen, er det en meningsdimensjon som går tapt, sier Kofod til Kristeligt Dagblad.

80-årige Ove Thams fra Esbjerg i Danmark sier til den danske avisen at det var et fryktelig hardt slag da han mistet sin kone i desember i fjor.

– Men sorgen skal ikke gjøres til en sykdom, sier 80-åringen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter