Nyheter

Flytter over 400 millioner i revidert nasjonalbudsjett

De fire samarbeidspartiene fremhevet enighet og godt samarbeid da de presenterte sitt forlik om revidert nasjonalbudsjett mandag ettermiddag.

Omstilling i næringslivet og et såkalt grønt skifte var blant gjennomgangstemaene da de fire partienes finanspolitiske talsmenn holdt pressekonferanse i vandrehallen på Stortinget mandag ettermiddag.

I tillegg øker potten til kommunene med 110 millioner kroner ut over de 1,1 milliardene regjeringen la opp til i sitt forslag.

Omstilling

– Mye av den økonomiske aktiviteten foregår i kommunene, og der settes pengene raskt i sving, sier Høyres Svein Flåtten. Han trakk fram at de fire partiene har ulik innfallsvinkel, men at de var enige om behovet for nye økonomiske impulser.

– Det viktigste er at alle tar inn over seg at vi er inne i en omstilling i norsk økonomi. Den kom ikke denne våren, men var klar i fjor. Alle var enige om å sette inn tiltak i budsjettet for 2015, og det følges opp i revidert, sier Flåthen.

– Det er sentralt for velferdssamfunnet å skape nye arbeidsplasser, og dette stimulerer til ny vekst på mange områder.

Rundt 50 millioner skal gå til 500 nye studieplassert og økt utlånsramme for Lånekassen.

Tar fra andre poster

De fire var mest opptatt av å snakke om hvor det skulle komme mer penger, ikke hvor pengene skulle komme fra.

– I sum innebærer dette at vi snur på rundt 430 millioner kroner, men bruken av oljepenger økes ikke, forteller Hans Olav Syversen i KrF, som leder Stortingets finanskomité.

Men under listen over samarbeidspartienes satsinger ligger det en kortere oppstilling med tittelen «Inndekninger». Der fremgår det at hver fjerde nye krone – totalt 100 millioner – i det reviderte budsjettet skal tas fra posten med den lite spesifikke overskriften «Ymse» i Finansdepartementets budsjett.

Ytterligere 50 millioner skal tas fra en post i Kunnskapsdepartementet, som er merket med at nettopp 50 millioner «kommer først til anvendelse i 2016». I tillegg kommer 55 millioner fra at et prosjekt for innseilingen til Borg havn i Østfold ikke settes i gang.

Ap endringene er små

I Arbeiderpartiet er de ikke spesielt imponert over utfallet forhandlingene om revidert har gitt. – Hovedinntrykket er at dette er smått, sier Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen.

Med en ramme på om lag 400 millioner kroner hvorav 110 millioner kroner til kommunene og resten spredt rundt på mange mindre formål, imponerer ikke Arbeiderpartiet.

– Hovedinntrykket er at dette er smått, og at samarbeidspartiene kun flytter på mindre summer, sier Marianne Marthinsen i en kommentar til NTB.

I Arbeiderpartiet er man opptatt av tiltak mot den økende ledigheten blant ungdom og utarbeidet en egen tipunkts liste over tiltak de mener er nødvendige. Marthinsen erkjenner at Venstre og KrF har brukt noe av sin innflytelse i regjeringen til å få flere tiltaksplasser, studieplasser og tilskudd til lærlinger.

– Det er likevel langt unna nivået på Arbeiderpartiets tiltakspakke mot ungdomsledighet, sier Marianne Marthinsen.

(©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter