Politikk

Flyktningpartier i full krangel med hverandre

«Asyladvokatene» i partipolitikken har selv havnet i krangel om flyktningene. Valgforsker tror SV bommer i velgerjakten.

I en serie markeringer de siste ukene har det vært SV mot røkla i flyktningpolitikken. Partileder Audun Lysbakken avsluttet uken med tøffe angrep ikke bare på Ap, men også mot «flyktningvennene» i Venstre og KrF.

– I asyldebatten de siste månedene, har Venstre og KrF gått på totalt nederlag. De har endt opp med å stemme for Frps politikk, etter å ha brukt årevis på å fortelle oss alle at det ville bli motsatt, sa Lysbakken i en tale til landsstyret sitt.

Han inkluderte dessuten klima- og fattigdomskamp i angrepet – og stemplet sentrumspartienes innsats som en «spektakulær fiasko». Han fastslo at «kristne og liberale» velgere var enige med ham.

LES OGSÅ: SV-Lysbakken i strupen på Hareide og Grande

Utspills-raid

Kilder både i de to støttepartiene og SV vedgår overfor Vårt Land at det ikke er noen stor avstand mellom partiene på flyktningfeltet. Men over to uker har partiet blant annet:

Innkalt Sylvi Listhaug til Stortinget for å kreve svar. Dette nikket KrF og Venstre ja til.

Invitert Venstre og KrF og resten av opposisjonen med på et brev til regjeringen om full stopp i utsendelsespraksisen. Den var for drøy for Venstre og KrF – de skrev heller et eget bekymringsbrev til statsminister Erna Solberg.

Fra før sto SV utenfor alle forlikene og avtalene på flyktningfeltet.

LES OGSÅ: KrF kan sende Frp ut av regjering

«Forregner seg»

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU tror ikke sterke ord fra SV og krangel på asylfeltet er noen vinnersak.

– Er det en velgerkonkurranse vi ser?

– Det er mulig at SV tror de kan vinne på dette, men her kan de forregne seg. Velgerne oppfatter nemlig både SV og de andre partiene som mer liberale enn de selv er. Derfor har SV lite å vinne på å stå frem som mer liberal i innvandringspolitikken enn de to sentrumspartiene.

Men valgforskeren peker på at også andre motiver kan ligge bak SVs utfall: Stemple Venstre og KrF som inkonsekvente i sin politiske opptreden.

LES OGSÅ: Lager bibelnettside i protest mot Listhaug

Svarteper-spill

– Da handler det mer om et daglig svarteperspill – der det dreier seg om å plassere de to partiene som ansvarlige sammen med Høyre og Frp.

Todal Jenssen peker på at opinionen våren 2015 var på glid, da det var forståelse for å ta imot 10.000 kvoteflyktninger. Så kom det en moteffekt samme høst – ettersom flyktningstrømmen tiltok.

– De innvandringsliberale partiene kan ha mer å hente på å koordinere seg og flytte opinionen sammen, sier valgforskeren.

«Dypt alvorlig»

Lysbakken avviser overfor Vårt Land at de harde ordene hans er våpen i en konkurranse om velgere:

– Nei, det er fordi jeg er lei meg for situasjonen som KrF og Venstre står oppe i. For oss er dette dypt alvorlige spørsmål og ville være uærlige ikke å si i fra om kursen til de andre partiene.

– Hva slags signal til solidarisk innstilte velgere er det at «flyktningpartiene» krangler seg imellom?

– At vi har gått hver vår vei i møtet med innstrammingene. Opposisjonen ville stått sterkere om ikke SV og Miljøpartiet De Grønne hadde stått alene, svarer Lysbakken.

LES OGSÅ: KrF-Hareide: Vi trenger kirkeasyl-ordningen

Venstre: SV «feiger ut»

Venstre-leder Trine Skei Grande synes SV-lederens angrep og opptreden den siste tiden er «hele beviset på SVs manglende innflytelse og makt i norsk politikk».

– Det er ikke den slags flyktning- og integreringspolitikken trenger akkurat nå. Å «feige ut» uten å ta ansvar, det hjelper ingen mennesker, sier Grande.

Venstre-lederen mener SV nå befinner seg «milelangt» fra Kristin Halvorsens linje om innflytelse for SV.

– Har debatten blitt til en konkurranse om flyktningvennlige velgere, Knut Arild Hareide?

– En positiv konkurranse om politiske løsninger må vi tåle. Men jeg opplever at Lysbakken legger opp til en alenegang der det handler om å være ren og rank. KrF har i avtalene klart å påvirke politikken, svarer KrF-lederen.

– Du vil ikke kommentere retorikken til Lysbakken?

– Nei, for dette handler om politikken. Her er det dessuten en reell uenighet. KrF mener det er behov for å gi beskyttelse, men også for å transportere ut.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk