Politikk

Flyktningfamilier med norsk tilknytning skal forenes i utland

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ønsker å gjenforene flyktningfamilier i land «familien samlet sett har sterkere tilknytning til». Det skal gi færre til Norge.

Bilde 1 av 3

I noen hektiske måneder før jul i 2015 ble Stortinget først enige om et asylforlik, så et integreringsforlik. Samlet ble det en politikk som gjorde døren lavere og porten smalere.

Nå ønsker innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) å stramme ytterligere til på ett område som er viktig for henne og regjeringen:

Dempe antallet som får familiegjenforening i Norge.

Forskrift

Utlendingsforskriften skal endres slik at norske myndigheter kan avslå søknader om familieinnvandring dersom familien kan leve sammen i et annet trygt land som de har sterkere tilknytning til.

– Dette betyr at familiemedlemmer vil kunne få avslag på søknaden sin om familieinnvandring når det er mer naturlig at familien bosetter seg sammen i et annet land. Det er et vilkår at landet familien henvises til er trygt. I slike tilfeller er det ingen grunn til at familien skal få opphold i Norge. Dette er et viktig tiltak for å sikre en mer bærekraftig asylpolitikk, sier Listhaug.

Forslaget er sendt på høring med svarfrist i april.

LES MER: Kommunegave fikk Ashos familie til Norge

Flere saker

Fordi mange asylsøkere fikk opphold i Norge i 2016 og 2015, styrker Utlendingsdirektoratet (UDI) nå arbeidet med familiegjenforening. UDI sender blant annet ansatte til Norges ambassader i Beirut og Ankara.

– Vi forventer en økning i antall familiegjenforeningssaker i 2017 ved noen utenriksstasjoner. Vi skal bistå dem og styrke vår egen saksbehandling, slik at brukerne kan få raskere svar, sier UDI-direktør Frode Forfang.

2.059 syrere fikk i fjor innvilget gjenforening med et familiemedlem i Norge, og var den største nasjonalitetsgruppen som familieinnvandret til Norge dette året. Antallet syrere som får familiegjenforening ligger an til å bli mye høyere i år.

UDI har utarbeidet en analyse som avdekker at hver person som i årene 2004-2015 fikk opphold, anslagsvis ville medføre 0,6 familieinnvandrede.

LES MER: Strammer inn på familiegjenforening – møter massiv motstand

Familie

Justisdepartementet presenterer tall som viser at det er store forskjeller mellom land når det kommer til familiegjenforening:

• Somalia: Antall familieinnvandringstillatelser per flyktning er på 1,0 – dette er vesentlig høyere enn gjennomsnittet. Mange store familier i gruppen.

• Afghanistan: Mange får opphold, men søker familiegjenforening, 0,4 per flyktning, henger sammen med at det i hovedsak bare kommer unge menn.

• Irak: Ligger under snittet for familieinnvandrere, med 0,5.

• Eritrea: Ligger omtrent på snittet, med 0,6.

• Syria: Ligger omtrent på snittet, med 0,6.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk