Nyheter

Flyktninger gir budsjettdrama

Milliardregningen for flyktningstrømmen kan bli forhandlingspine sent i høst. Prislapp og kutt blir en ukjent «X» med sprengkraft.

Statsministerens ord i trontaledebatten kan være oppspillet til harde prøver for politikerne og en ny, het budsjetthøst:

  • Erna Solberg varsler anslagsvis 50.000 ankomne flyktninger innen neste år er omme.
  • Antallet fattige barn i Norge kan komme til å øke.
  • Det ferske statsbudsjettet vil faktisk ikke inneholde noen fullstendig bevilgning til mottak og integrering av tusenvis av flyktninger. Først senere kommer det en tilleggsproposisjon til budsjettet – også med forslag til kutt.

KrF-leder Knut Arild Hareide roper varsko:

– Verken de fattige i Norge eller ute i verden må betale prisen for dette, sier han til Vårt Land.

Til pressefolk i Stortinget sa Solberg at flyktningstrømmen vil koste Norge milliarder av kroner. Saken kan dermed bli en «bombe» i høstens kommende budsjettforhandlinger.

For regjeringens «flyktningbudsjett» kommer altså etter at selve statsbudsjettet er lagt frem, men milliardbevilgninger og kutt må likevel inngå i det ordinære forhandlingsløpet mellom Høyre/Frp og KrF/Venstre sent i november.

Etter at Solberg hadde talt, uttrykte KrF-kilder overfor Vårt Land bekymring. For ekstraordinær flyktningsatsing har tidligere blitt såkalt ODA-finansiert med «lovlige» bistandskroner.

Dermed kan forhåndsvarselet om en mykere budsjetthøst enn i fjor ende med tøft oppgjør om hvor mye langsiktig bistand som skal innveksles i hjemlig flyktninginnsats.

LES OGSÅ: Håper Siv Jensen har lært fra i fjor

Alvorstungt

Det var alvorstungt da Solberg holdt sitt hovedinnlegg i trontaledebatten. Hun ga klar beskjed om at den økende flyktningstrømmen allerede hadde gjort onsdagens statsbudsjettet for gammelt:

Det bygde på flyktningtall slik situasjonen var i juli. Da kom det 300 i måneden.

I forrige uke var tilsvarende tall 1500. Derfor må regjeringen budsjettere på nytt.

Samtidig varslet Solberg at situasjonen vil sette politikk og samfunn på prøve:

– Det må ikke herske noen tvil om at Norge tar og må ta et betydelig ansvar. Vi må være fullt klar over at dette medfører utfordringer og behov for betydelig innsats ressursmessig i året som kommer.

Flere fattige barn

Dagen før hadde KrF-leder Hareide advart mot faren for en økning i antall fattige barn. Flyktningstrømmen kan nemlig bli større enn norsk integrering kan løfte barna. Fra talerstolen bekreftet Solberg at Hareides beskrivelse kunne bli tilfelle.

UDIs ferske prognoser om 25.000 asylsøkere i år og over 30.000 neste år kan ifølge statsministeren faktisk bli enda høyere:

– Mange som kommer nå er unge. Vi må derfor forvente søknader om familiegjenforening. I sum vil dette utgjøre et betydelig antall mennesker, sa hun.

LES OGSÅ: Sviktende skatter

Budsjett-innhugg

I Vandrehallen etterpå utdypet Solberg overfor Vårt Land det hun anser som alvoret:

– Dette blir krevende, det blir vanskelig og det vil gjøre store innhugg i budsjettene våre i årene fremover. Mye avhenger av hvor mange som får opphold og hvor raskt vi klarer å returnere de som ikke får.

– Du trekker selv frem utfordringene med flere fattige barn?

– Dette betyr at vi fortsatt må jobbe med strategier mot barnefattigdom og at integreringspolitikken er viktig. Det å få folk raskt ut i jobb er måten man jobber seg ut av en fattigdomssituasjon på.

FØLG OSS PÅ FACEBOOK OG TWITTER!

På prøve

KrF-leder Hareide fastslo i Stortinget at flyktningutgiftene nå kom til «å øke dramatisk».

– Ingen sak vil nå prege det kommende budsjettarbeidet så mye som denne, sier Hareide til Vårt Land.

Han mener situasjonen «setter hele Norge på prøve». Og KrF-lederen mener dessuten at statsministeren bekreftet at hun åpner for å snu på bistandsmidler.

– Kan det i tillegg bli sånn at vi må tåle en periode med et økende antall fattige barn?

– Jeg håper ikke at dette blir tilfelle. Poenget mitt er at vi alt nå må passe på ikke å komme på etterskudd overfor fattige barn her hjemme eller fattigdom utenlands.

LES OGSÅ: Brendes nye bistand

Grande: Tenke nytt

Også lederen for regjeringens andre budsjettmakker, Venstre, anser situasjonen som krevende. Trine Skei Grande vil ha nytenkning:

– Vi har et asylsystem som er laget for andre typer asylanter og andre situasjoner. Det trengs at noen nå tenker utenfor de vante firkantene, sier hun.

Også Venstre advarer mot å senke ambisjonene mot barnefattigdom.

– Men vi kan senke ambisjoner på andre felt. Nå må vi kanskje tåle at noen legges på rom sammen. Debatten er blitt sånn at vi forholder oss til et ideal – nå handler det om å takle den situasjonen vi er i, sier Venstre-lederen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter