Nyheter

– Flyktningekonvensjonen truet

Flyktningekatastrofen bunner i at vi aldri har klart å løse fattigdomsproblemet, mener Thorvald Stoltenberg.

– Det som skjer nå, hvert døgn, er en advarsel til oss alle, om at vi har ikke har klart å møte det alvorlige spørsmålet vi har snakket om siden 2. verdenskrig: Fattigdomsproblemet, sier Thorvald Stoltenberg.

– Det er noen fattige har fått det bedre siden da. Men langt over har ikke verdens fattige følt at de er blitt tatt på alvor. Fattigdom, krig og elendighet går ofte sammen. Det er det menneskene flykter fra, sier den tidligere norske toppolitikeren til Vårt Land.

LES KOMMENTAR: Det usagte

Under press

I tillegg til å ha vært utenriksminister i to perioder for Arbeiderpartiet, har han også vært FNs høykommissær for flyktninger, og FNs fredsmegler på Balkan på 90-tallet.

Nå maner Stoltenberg til en ny og ordnet europeiske flyktningepolitikk. Han mener selve flyktningekonvensjonen kommer under press som følge av situasjonen som nå utspiller seg:

– Ja, det gjør den. Alt kommer under press når systemet ikke fungerer. Og systemet fungerer ikke når det hvert døgn omkommer folk i vårt nærområde. Og vi må jo regne det som nærområde, når tusenvis av nordmenn reiser til middelhavsområdet på ferie, mener han.

LES OGSÅ: Flyktningprofessor: – Dublin-avtalen ligger i grus

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Vårt ansvar

Stoltenberg mener det ikke nytter å si at Norge ikke har medansvar for å hjelpe mennesker som ikke befinner seg på norsk grunn:

– I dag reiser du like selvfølgelig til Thailand og Brasil som jeg smågutt reiste til Hadeland på ferie. Det betyr at den globale flyktningesituasjonen er også vårt problem og vårt ansvar.

– Hva må skje med systemet og avtaleverket som vi har i dag for å ta imot migrantene?

– At vi får dette inn i ordnede forhold, i alle fall i Europa. Og med det mener jeg at vi tar et europeisk ansvar for fordeling av flyktningene, slik at hvert enkelt land og hver enkelt kommune tar sin skjerv av både de fordeler og byrder som det innebærer å ta i mot flyktninger. Situasjonen er så alvorlig nå at jeg både tror og håper at det vil komme initiativ om dette, sier Stoltenberg.

LES OGSÅ: Hentar fram jernteppet

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter