Meninger

Flomfast i villsnø

Jeg trodde klimaendringene ikke påvirket oss særlig enda. Det var før jeg sjekket ordboka.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Språk er ikke bare makt, det er vel så mye spor. Det er ikke for ingenting at nordmenn har flere titalls ord for «snø» (pudder, skare, slaps, føyk, fnugg osv.). Mens egyptere er like kreative i snakk om «sand». Ord er avtrykk – av samfunn og fysiske omgivelser.

Når nye ord kommer til, speiler det derfor at noe er endret. Ta et ord som «villsnø». På tampen av fjoråret fant det sin vei inn i ordboka. Men villsnø er fortsatt ikke annet enn det hvite som daler fra himmelen, som oldefaren din ville kalt snø. Det er temperaturendringer, uforutsigbare vintre og bruk av kunstsnø som har presset frem behovet for å skille mellom menneskeskapt («tam») og naturlig («vill») snø.

Har endret måten vi snakker på

Villsnø er kun er ett blant mange nyord. Hittil har vi ikke merket global oppvarming i så stor grad i Norge. Men nokså umerkelig har det endret måten vi snakker på.

Slår du opp i en norsk ordbok fra inngangen til 2000-tallet, vil du lete forgjeves etter ord som «ekstremvær», «klimakvote» og «biedød». Femten år etterpå høres det nesten absurd ut: For et knapt tiår siden sto ord som «klimaskeptiker», «karbonnøytral» og «klimamerking» utenfor ordforrådet vårt.

Språkendringene kommer tydeligst frem i fjorårets opptelling av nyord fra 2000 til i dag i regi av Det norske akademis store ordbok. En betydelig andel av ordene som har tredd inn i dagligtalen vår handler om nettopp miljø og klima. Det er ord som «monstersyklon» «askefast», «flomfast», «skogforringelse», «strandplast», «matsikkerhet». Og «Trikloasan», «fracking», «hormonhermer» og «antropocen» for viderekomne.

Følg Vårt Land på Twitter og Facebook!

Smak heller på disse nyordene

Vi nordmenn er heller ikke unike. På verdensbasis går mange språk også tapt. Blant annet anslås det at avskoging alene truer eksistensen til 7.000 særegne språk.

Men – heldigvis! - viser språkendringene ikke bare grunn til bekymring. Hvis klimapessimismen skulle ta deg, smak heller på disse nyordene: Vindpark, passivhus, saltkraftverk. Nullutslippssamfunn, elsykkel, havmøllepark. Solpark, fullhybrid, sykkelhotell, biokull, hybridfly. Og mange fler om du titter i ordboka.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger