Nyheter

Flest stemte på Åpen folkekirke

Resultatene fra de to første bispedømmene viser at langt flere stemte på Åpen folkekirkes liste enn på nominasjonskomiteenes valgliste.

Vårt Land har fått tilgang til resultatene av kirkevalget fra to av Den norske kirkes 11 bispedømmer: Hamar og Borg.

LES MER: Forberedt på å tape vigselskampen

Åpen eller mangfoldig folkekirke

I Hamar bispedømme brukte 28.500 personer valglisten fra organisasjonen Åpen folkekirke, mens 18.573 benyttet listen fra nominasjonskomiteen i bispedømmet, kalt Mangfoldig folkekirke.

I Borg bispedømme stemte 34.363 personer på valglisten fra Åpen folkekirke, mens 22.470 brukte listen fra nominasjonskomiteen, også der ble denne listen kalt Mangfoldig folkekirke.

I valget av medlemmer til bispedømmerådene, som til sammen også utgjør det nasjonale Kirkemøtet, har det i år vært stor oppmerksomhet om kandidatenes mening om likekjønnede skal få gifte seg i kirken.

LES MER: – Åpen folkekirke-topp leses av engelen Gabriel

Stort ja-flertall for likekjønnede

Resultatene av valg til Borg og Hamar bispedømmeråd viser at de i disse organene vil være et stort flertall som sier ja til vigsel av homofile og lesbiske.

Ragnar Løsnesløkken, Fåvang og Gunnar Gjevre, Arneberg, fra «Mangfoldig folkekirke – nominasjonskomiteens liste» representerer kommende fireårsperiode mindretallet i Hamar bispedømmeråd i denne saken.

Levende folkekirke som mener «ekteskapet er Guds skaperordning for mann og kvinne», hadde anbefalt folk å stemme på Gjevre og Løsnesløkken.

LES MER: Mobilisering før kirkevalget ga liten effekt

Til Borg bispedømmeråd er det innvalgt to kandidater som har signalisert at de sier nei til kirkevigsel av likekjønnede, Anne Elisabeth Brun Andersen, Fredrikstad og Erling Birkedal, Nittedal.

Anne Enger, avtroppende fylkesmann i Østfold og mangeårig Senterparti-politiker, var den av kandidatene på nominasjonskomiteens liste som fikk flest stemmer ved årets kirkevalg i Borg.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Stor økning i valgdeltakelsen

I Hamar bispedømme har 16,6 prosent av Den norske kirkes medlemmer deltatt i kirkevalget. Dette er en økning på 37,5 prosent fra valget for fire år siden.

I Borg bispedømme deltok 14 prosent av folkekirkemedlemmene i valget. Dette er en økning på 57 prosent fra valget i 2011.

Tunsberg

Når stemmene fra ett sokn gjenstår å telle i den første, direkte valgomgangen i Tunsberg, ser det ut til at det nye bispedømmerådet vil få tre representanter fra Åpen folkekirkes liste og én representant fra nominasjonskomiteens liste. I Tunsberg skal det velges ytterligere tre leke medlemmer til bispedømmerådet, men det valget vil foregå i november.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter