Nyheter

Flertallet er enige med preses Byfuglien

28 av Kirkemøtets medlemmer mener at fjorårets vedtak om liturgi for likekjønnede par «bryter lojaliteten mot den evangelisk-lutherske lære». Men et stort flertall, 85, er uenige.

Det viste avstemningen torsdag. Da ga Kirkemøtet allerede i årets første plenumssamling en pekepinn på hvor mange som førstkommende mandag kommer til å stemme imot en ny vigselsliturgisom gjør at også likekjønnede kan få gifte seg i Den norske kirke.

Kirkemøtet i 2016 gjorde vedtak om at det skal utarbeides en slik liturgi. Da var det 31 som stemte nei.

– Stemmer ikke med Jesu lære

– Vi ønsker å si at det som i fjor ble vedtatt, ikke stemmer med Jesu lære, sa Steinar Aanstad fra Tunsberg bispedømme i debatten torsdag formiddag.

LES MER: – Vedtak i strid med luthersk lære

Sammen med ett av de to andre medlemmene i Kirkemøtets protokollkomité, Rolf Magne Haukalid fra Stavanger, gikk han i komitéinnstillingen tydelig ut mot fjorårets liturgivedtak. De to mener det ikke er i tråd med kravet om at «Kirkemøtet skal utføre sitt arbeid i lojalitet mot den evangelisk-lutherske lære».

Da protokollkomiteens innstilling kom til behandling i møtet torsdag, gikk Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien, på talerstolen.

LES MER: Kirkemøtet med fasit gitt på forhånd

Kontant avvisning fra preses
Hun avviste kritikken:

– Regelverket sier at saker av læremessig karakter skal forelegges Bispemøtet før behandling i Kirkemøtet. Dette er fulgt i denne saken, sa hun.

Et klart flertall stemte for preses forslag der det heter at «Kirkemøtet bekrefter» at vigselssaken er behandlet i samsvar med regelverk for behandling av læresaker og Kirkemøtets forretningsorden.

Også i generaldebatten, som kom etter talen fra Kirkerådets leder, var det mange som signaliserte glede og bekymring, frykt og forventninger til vigselsliturgi-saken. Mange uttrykte støtte til kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum som i talen sa at «det er betimelig at kirken innser og beklager de belastninger som LHBT-personer er blitt påført». Men flere uttrykte også bekymring for om det i praksis vil bli rom for to syn i Den norske kirke.

– Jeg tror det blir krevende å stå i kirken med et klassisk ekteskapssyn, sa Rønnaug Torvik fra Agder og Telemark.

LES MER: Kjemper for vigselsliturgi for likekjønnede

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter