Nyheter

Flere norske kristen-ledere sier nei til Graham-kampanjen

Ledelsen for Franklin Graham-evangeliseringskampanjen i Oslo vurderer nå om prosjektet er liv laga.

Bilde 1 av 3

– Situasjonen er utfordrende. Vi kan ikke kjøre blindt videre når folk som har vært med i hovedkomiteen har trukket seg, og når hovedpastorene i tre viktige Oslo-menigheter har sagt at deres menigheter ikke vil være med, sier styreleder Sten Sørensen til Vårt Land.

Ekstraordinært styremøte

Torsdag kveld er styret for Graham-kampanjen samlet til ekstraordinært møte for å drøfte situasjonene og veien videre.

Oslos storstue, Spektrum, er forlengst bestilt og delvis allerede betalt til møtene med Graham 11. og 12. november.

Fire av hovedkomiteens medlemmer har så langt trukket seg, med henvisning til den amerikanske evangelistens uttalelser og støtte til Donald Trump. Flere andre er i «tenkeboksen».

LES MER: Trekker seg fra Graham-kampanje

Nå forteller prestene og pastorene i de tre toneangivende, evangelikale menighetene i Oslo – Filadelfiakirken, Storsalen og Oslo misjonskirke Betlehem – at de har svart nei til å engasjere seg i evangeliseringskampanjen. Deres kritikk er nokså sammenfallende, og går blant annet på manglende involvering av kristne ledere og menigheter i Oslo i startfasen, overstyring fra Graham-organisasjonen i USA og Franklin Grahams «politiske uttalelser».

LES MER: Ønsker Graham velkommen

Ønsket større kirkelig bredde

I lengre tid har Graham-organisasjonen ønsket å gjennomføre en evangeliseringskampanje i Oslo, og fram til i fjor sommer satset man på Den Frie Evangeliske Forsamling i Oslo og dens pastor, Frank Søgaard, som samarbeidspartner og brohode til andre kristne miljøer. Det gav ikke stor nok bredde, mente Graham-organisasjonen som forsto at de måtte satse på andre folk for å få en tverrkirkelig evangeliseringskampanje. Slik kom Sten Sørensen, med bakgrunn som pastor i Baptistsamfunnet og Misjonsforbundet og styreleder i Troens Bevis i Sarons Dal, inn som «redningsmann».

Vegard Husby, hovedprest i Storsalen, Normisjon-menigheten i Oslo, forteller at han sammen med en liten gruppe pastorer i hovedstaden ble kontaktet av Europa-ledelsen for Graham-organisasjonen i desember.

– Vi var i samtale og ble bedt om å vurdere om vår menighet kan være med som samarbeidspartner for kampanjemøtene til høsten.

Mislikte prosessen i forkant

– Hva svarte dere?

– Vårt svar er at vi ikke ønsker å være med, på grunn av prosessen i forkant og på grunn av Franklin Grahams politiske uttalelser.

– Hva sikter du til når du begrunner svaret med «prosessen i forkant»?

– Vi kunne ønsket at Graham-organisasjonen kontaktet menighetene i Oslo før de bestemte seg for å ha denne kampanjen i Oslo og før de booket Spektrum til arrangementet. Da kunne det vært et samarbeid mellom den amerikanske Graham-organisasjonen og menighetene i Oslo fra første dag, svarer hovedpresten i Storsalen.

– Er ikke motstander

Husby presiserer at dette ikke betyr at Storsalen er motstander av at evangeliseringskampanjen arrangeres.

Erik Andreassen er pastor i Oslo misjonskirke Betlehem, leder «pastorgruppa» i Oslo og er en av lederne av det felleskirkelige, årlige prosjektet Bønn for Oslo.

– Vi fikk vite om kampanjeplanene i høst, da det allerede var bestemt at kampanjen skulle gjennomføres. Billy Graham Evangelistic Association har vært tydelige på at de arrangerer slike møter med ønske om å hjelpe de lokale menighetene med evangelisering. Jeg beundrer og er takknemlig for deres engasjement for at mennesker i Oslo skal bli frelst. Vi er invitert til å bidra på ulike måter, men vi har for vår del sagt at det ikke er aktuelt å delta som menighet.

– Hvorfor ikke?

– Vi tenker at vi ikke har kapasitet til å bruke ressurser og fokus på dette. Vi har begrenset tro på en stor kampanje med evangelist fra USA. Samtidig var det enklere å komme fram til avgjørelsen med tanke på hvordan Franklin Graham har fremstått, svarer Andreassen.

– Undervurderer uheldige uttalelser

– Flere medlemmer av hovedkomiteen for Graham-kampanjen har den siste uka trukket seg, på grunn av evangelistens uttalelser om og støtte til Donald Trump. Mener du at denne kampanjen bør gjennomføres i Oslo?

– Det får det være opp til arrangørene å vurdere. Jeg er for at evangeliet forkynnes. Men jeg sa tidlig at jeg er redd man undervurderer hvor uheldig Grahams uttalelser om Trump og andre saker vil være med tanke på å få til et bredt, kirkelig engasjement rundt en slik evangeliseringskampanje. Noen har sagt at man må legge politikken til side og samle oss om evangeliet her. Men den beskjeden er det jo i så fall Graham som trenger å få, svarer pastoren i Oslo misjonskirke.

Pastor Andreas Hegertun i Filadelfiakirken i Oslo, sier: – Jeg heier på alle som vil forkynne om Jesus Kristus. For oss som lokalmenighet var det ikke naturlig å stå som innbyder til denne kampanjen,

Utover dette ønsker Hegertun ikke å uttale seg om denne saken.

Skuffet styreleder

Styreleder Sten Sørensen er skuffet:

– Det hadde vært flott å ha disse tre sentrale og viktige menighetene med. Jeg respekterer deres standpunkter og vurderingen, beklager og tar deres avgjørelse til etterretning.

Sørensen sier at man hittil har hatt noen kontakter med frikirker og organisasjoner, men så langt ikke med Den norske kirke i Oslo.

– Et hovedkontor for kampanjen skal bli opprettet i disse dager. Vi vil jobbe inn mot lokalmenigheter i Oslo og de nærmeste byene på Østlandet, og invitere til deltakelse i forberedelser, bønn, gjennomføring og oppfølging etter møtene i Spektrum.

– Hvor mange av styremedlemmene har forankring i Oslo?

– Ingen av oss bor i Oslo. Dette er ikke bare en Oslo-aksjon, men en landsaksjon.

– Er du sikker på at det blir kampanjemøter i Oslo Spektrum i november 2017?

– Vi må på styremøtet snakke ærlig gjennom situasjonen, og konkludere ut fra hva som er det beste. I utgangspunktet har jeg sagt ja til å være med i dette fordi jeg har et sterkt ønske om at en bredde av kristne menigheter kan samles for sammen å formidle det sentrale i den kristne tro til mange nye mennesker. Mange har respondert positivt på dette initiativet. Og jeg har fått forsikringer om at når Franklin Graham forkynner på kampanjer, så finnes det ikke undertoner av politikk, svarer Sten Sørensen.

LES MER: Muslim-kritisk Graham

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter