Nyheter

Flere dør på ferden over havet

2.000 flyktninger og migranter har ikke klart å krysse 
Middelhavet hittil i år.

– Dødens årstid er på vei, sa 
Amnestys Europa-sjef, Gauri van Gulik, i april.

Vårt Land var på Sicilia kort tid etter at en fiskebåt stuet med flyktninger og migranter kantret utenfor Libya og rundt 800 mennesker mistet livet. Tre måneder senere sier Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) en «milepæl er dessverre nådd».

– Dødstallene­ har passert 2.000, forteller ­Valentina Bollenback, talskvinne­ for Redd Barna, i en e-post fra Sicilia.

IOM følger de to viktigste ­rutene flyktningene nå bruker for å nå Europa; båter fra Nord-­Afrika til Italia, og båter fra 
Tyrkia til Hellas. Kartleggingen forteller at nesten 190.000 er blitt reddet i forsøk på å krysse Middelhavet hittil i år. De fleste ankommer Italia – 97.000 – og Hellas – 90.500.

Båtreisene til Italia er de døde­ligste. Siden årsskiftet har omlag 1.950 mennesker mistet ­livet ­etter å ha lagt ut fra havner, særlig i Libya. De illegale overfartene­ mellom Tyrkia og Hellas har krevd rundt 60 menneskeliv.

LES OGSÅ: Charterturister gir bistand til flyktninger

Dør på dørstokken

De siste som druknet på veien til Europa­, satt i en båt som kantret onsdag, rundt 25 kilometer nord for Libya.­ 25 migranter er bekreftet omkommet og 400 ble reddet.

Dermed er antallet omkomne mer enn dobbelt så høyt som i samme periode i fjor. Totalt mistet 3.279 livet i 2014. De stigende dødstallene opprører general­direktøren i IOM:

– Det er uakseptabelt at mennesker i det 21. århundre som er på flukt fra konflikt og forfølgelse dør på Europas dørstokk, mener William Lacy Swing.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mangler mye

Hardt prøvede Hellas er det landet som sammen med Italia tar imot flest flyktninger. Nå har Redd Barna kartlagt levekårene til de som tar 
seg fram til de greske øyene som ligger nærmest Tyrkia.

Over 8.000 båtflyktninger som har endt opp på øyene Lesbos, Chios og Kos, får ikke dekket grunnleggende behov som vann, mat og husly. Blant flyktningene sier enkelte at de har gått flere dager uten å spise, skriver Redd Barna i en fersk rapport.

I de overfylte leirene på øyene­ mangler 90 prosent husly, og de sanitære forholdene er svært mangelfulle. Sykdom er utbredt, særlig diaré- og luftveissykdommer.

Rapporten peker på at distribusjonen av nødhjelp er både uregelmessig og dårlig organisert. Det fører til at de sterkeste­ blant flyktningene sikrer seg nød­hjelpen som deles ut, mens de svakeste – som barn og eldre – ofte må klare seg uten.

– Dette sier noe om Hellas’ manglende evne til å møte flyktningkrisen. Når mange grekere selv lever under fattigdomsgrensen, er det åpenbart at Hellas ikke er skodd for dette, sier leder av Redd Barnas norgesprogram, Janne Raanes.

LES OGSÅ: Søker sammen i selvbygget kirke

Uvanlig aksjon

Som følge av situasjonen på Lesbos, Chios og Kos – som er populære ferieøyer – har Redd Barna startet å ­distribuere nødhjelp i leirene på øyene. Raanes understreker­ at det er svært uvanlig at Redd Barna setter i gang en slik 
internasjonal nødhjelpsrespons innenfor Europas grenser.

Kommer flere

Av de 90.000 flyktningene som har tatt seg til Hellas i år, har 77.000 kommet til leirene på øyene Lesbos, Chios og Kos. Myndighetene i Hellas og Italia tror at det endelige tallet på flyktninger som kommer til de to landene i løpet av 2015 kan ende opp mot 400.000.

LES OGSÅ: Norsk skip reddet 785 båtflyktninger

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter