Nyheter

Flere barn på flukt

Stadig flere av flyktningene som prøver å krysse Europas grenser er barn.

Det melder Kate O'Sullivan, informasjonsarbeider i Redd Barna, som nå er i Hellas.

– Opp mot halvparten av flyktningene som kommer til de greske øyene nå er barn og barnefamilier. Utviklingen har skjedd raskt, og vi er svært bekymret, sier O'Sullivan.

Hun kom nylig fra Balkan og den Makedoniske grensen. Også der var barn og barnefamilier en stor del av flyktningstrømmen. Familier og barn sov i grøftekanter, på offentlige plasser og hvor som helst langs veien.

– Vi prøver å hjelpe dem så godt vi kan med mat og vann. I tillegg deler vi ut ting som bleier, våtservietter og andre ting familiene sårt trenger for å ta seg av barna sine, sier O'Sullivan.

Også leger uten grenser forteller at det den siste tiden er blitt flere barnefamilier og færre enslige unge menn som flykter gjennom Europa.

LES OGSÅ: Ryster Europas nestekjærlighet

Serbia og til Hellas

Den serbiske hjelpeorganisasjon, Grupa 484, bekrefter at stadig flere av flyktningene som kommer til Serbia er barn. Hver dag krysser opp mot 2.000 flyktninger Serbias grense.

– Det er nå mange barn som reiser alene. Det er mange barnefamilier og en del gravide kvinner blant flyktningene, skriver Zorana Teodorović, i Grupa 484, i en e-post.

Organisasjonen opplyser at ifølge FNs høykommissær for flyktninger, ble det bare i juli registrert 7.080 barneflyktninger i Serbia. Nesten tusen av dem reiste uten foreldre. Og så langt i år har totalt mer enn 15.000 barneflyktninger kommet til landet. Det finnes ikke registrerte tall for familier.

Teodorović tør ikke spå hvordan utviklingen vil bli de kommende ukene og månedene.

– Akkurat nå jobber Serbia med å lage en nødplan for å ta imot flyktningene på en systematisk måte. Vi er spesielt opptatt av at det må lages en innkvarteringsordning, nå som vinteren nærmer seg, sier Teodorović.

Overgrep

På de greske øyene beskriver O'Sullivan situasjonen som helt kaotisk.

– Det lokale apparatet har ikke kapasitet til å ta seg av alle dem som kommer, sier hun.

Redd Barna er spesielt bekymret for måten Europa nå tar imot fluktbarna på. O'Sullivan understreker at barn på flukt er svært sårbare, særlig de som flykter alene.

– De kan lett bli ofre for overgrep, krenkelser og menneskehandel. I tillegg har de ofte liten oversikt over hvilke rettigheter de har, eller hvordan systemene for asyl fungerer, sier O'Sullivan.

LES KOMMENTAR: «Vi trenger både hjerte og hjerne koblet på»

Mat, vann og tepper

Kirkens Nødhjelp er en av de andre organisasjonene som nå jobber på spreng for å avhjelpe situasjonen i Øst-Europa.

– Første gang siden Balkan-krigen mobiliserer vi til en nødhjelpsoperasjon på europeisk jord. Behovene er enorme og akutte, sier Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Hun oppfordrer de europeiske landene til å samles om en umiddelbar, humanitær innsats.

– Flyktningene har akutte behov for blant annet mat, vann, tepper og telt. Våre europeiske partnere melder om stadig større behov, sier Helland.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter