Nyheter

Flere angrep på danske jøder

Skjellsord og knuste ruter møtte Bent Melchior før foredrag i kirke. – Det var myntet på meg, sier han.

Danske toppledere – med statsminister Helle Thorning-Schmidt i spissen – slo ring om landets jøder etter terrorangrepene mot Krudttønden og synagogen i Krystalgaden i København i februar. To mennesker ble drept, en av dem var en jødisk sikkerhetsvakt utenfor synagogen.

– Dette finner vi oss ikke i. Danmark skal ikke være sånn, sa statsministeren.

LES OGSÅ: Men politivakt vil ikke Bent Melchior ha

Graffiti

Likevel har danske jøder de siste månedene opplevd flere urovekkende hendelser:

• I begynnelsen av april ble den jødiske butikken Kosher Delikatessen i København utsatt for hærverk. Det endte med en knust rute og skjellsordet «jødesvin» på veggen på butikken som hver dag bevoktes av bevæpnet politi. Politiet vet ikke hvem som står bak hendelsen.

• En måned senere ble flere vinduer i Anna Kirke på Nørrebro i København knust. I tillegg ble kirkedøra sprayet ned med slagord som «Befri Gaza» og «Luk kz-lejrene» (en forkortelse for konsentrasjonsleir). Hærverkene på kirken skjedde samme dag som tidligere overrabbiner Bent Melchior skulle holde foredrag i kirken. Heller ikke her har politiet spor.

– Uten å være helt ubeskjeden må jeg nok erkjenne at dette var myntet på meg. Jeg er lei av at sånne idioter går omkring, og jeg beklager at jeg var anledningen til å gjøre dette, uttalte Melchior til Politiken etter hendelsen.

LES OGSÅ: Frykt og kjærlighet får jøder til å flytte

Frisk luft

Han er far til den tidligere norske overrabbineren Michael Melchior, og bestefar til den nåværende rabbineren Joav Melchior i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo. Melchior gjennomførte foredraget til tross for hærverket, og tok det hele med galgenhumor:

– Stemningen var like avslappet som om ingenting hadde hendt. Og det var jo godt vær, så det var svært deilig med litt frisk luft gjennom vinduene, sa han.

Den danske avisen Jyllands-Posten kritiserer i en lederartikkel politikerne og politiet for å ha tatt for lett på truslene mot danske jøder etter terrorangrepet.

«Lettheten i omgangen med den nye antisemittismen som nå på nytt stikker sitt heslige fjes fram i Europa, må være den egentlige, kollektive leksjonen etter terrorangrepene», skriver avisen, som også rapporterer om trakassering av jøder på gaten i den danske hovedstaden.

LES OGSÅ: – Barn, for søren, er et terrormål nå

Følg oss på Facebook og Twitter!

Permanent bevoktning

Justisminister Mette Frederiksen la i forrige uke fram en evaluering av myndighetenes innsats i forkant av og under terrorhandlingene 14. og 15. februar i år. Der kom det fram at det var Det Jødiske Samfund selv som måtte ta kontakt med sikkerhetspolitiet PET for å få politibeskyttelse utenfor synagogen etter skytingen ved Krudttønden. Dette har ført til at statsminister Helle Thorning-Schmidt er i hardt vær (se egen sak).

Evalueringen viser til at det er behov for en mer langvarig – og muligens permanent – bevoktning av jødiske bygg i København. Det er også satt av 20 millioner kroner til oppgraderingen av sikkerheten på bygninger som brukes av det jødiske samfunnet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter