Nyheter

Fjerner kilde til bråk i Jerusalem

Israelske sikkerhetsstyrker fjerner metalldetektorene som ble satt opp på Tempelhøyden i Jerusalem. De har ført til flere drap.

Tre palestinere skjøt og drepte to israelske politifolk ved Løveporten inn til Jerusalems gamleby fredag for snart to uker siden.

De tre palestinerne, som var israelske statsborgere, skjøt med automatgevær fra selve Tempelhøyden, og de ble etterpå innhentet og drept av israelsk politi på plassen mellom al-Aqsa-moskeen og Klippedomen.

Israel svarte med å sette opp metalldetektorer ved inngangen til Haram al-Sharif i Jerusalem, et av islams helligste steder, som jødene kaller Tempelhøyden.

Etter dager med opptøyer besluttet den israelske regjeringen natt til tirsdag å fjerne metalldetektorene og erstatte dem med det statsminister Benjamin Netanyahu omtaler som «avansert teknologi». Det er angivelig en referanse til kameraer som kan avsløre skjulte gjenstander, ifølge nyhetsbyrået AP.

Muslimske ledere avventer den israelske beslutningen om å fjerne detektorene.

LES MER Hellig kruttønne

Drap

Avgjørelsen om å fjerne metalldetektorene ble tatt få timer etter et Jordan lot israelske ambassadeansatte få reise hjem til Israel. Blant dem var en ambassadevakt som søndag drepte to jordanere etter at den ene, en 17-åring, skal ha angrepet ham med et skrujern.

Jordan krevde tidligere at vakten måtte bli værende i Jordan mens saken ble etterforsket, mens Israel framholdt at han hadde diplomatisk immunitet.

Jordan har som følge av Oslo-avtalen fra 1993 overoppsynet med Haram al-Sharif og krevde at metalldetektorene på Haram al-Sharif fjernes.

Kritikk

Flere israelske kommentatorer har kritisert Netanyahu for en klønete håndteringen av krisen.

«Netanyahus harde lekse denne uka: Når det regner i Midtøsten, pøser det ned», skriver avisa Haaretz i en kommentar.

Høyden regnes som ett av muslimenes helligste steder. De nye sikkerhetstiltakene førte til kraftige protester, ettersom høyden i henhold til avtaler er under muslimsk kontroll.

Muslimske ledere har tolket tiltakene som en måte å bringe høyden under israelsk kontroll og religiøse ledere har bedt muslimer holde seg unna høyden inntil metalldetektorene er fjernet.

Advarsel

FNs spesialutsending til Midtøsten mener konflikten kan bli ytterligere opptrappet dersom det ikke foreligger noen løsning før fredag.

– Det vil bli enda farligere på bakken dersom vi må gjennom nok en fredagsbønn uten en løsning, sier FNs utsending Nickolay Mladenov.

Han understreker at konflikten ikke bare kan få katastrofale følger for Haram al-Sharif og den israelskokkuperte gamlebyen i Jerusalem, men også langt utover Midtøsten.

Angrep

Sist fredag kom det til voldsomme sammenstøt mellom israelske sikkerhetsstyrker og palestinere flere steder i de okkuperte områdene. Tre palestinere ble skutt og drept og nærmere 400 ble såret. På kvelden tok en ung palestiner seg inn i en bosetning på den okkuperte Vestbredden og drepte tre israelere med kniv.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter