ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Færre koptere til feiring i Jerusalem

Det var en kraftig nedgang i antallet egyptiske kristne på pilegrimsferd til Jerusalem denne påsken. Tirsdag angrep IS verdensberømt kloster i Egypt.

ANNONSE
ANNONSE

BILDER

Påskesøndag var et stort antall geistlige kristne samlet i Den hellige gravs kirke, også kalt Oppstandelseskirken, bygget på Golgata der Jesus skal ha blitt korsfestet.

Foto: Sebastian Scheiner, AP/NTB scanpix
Vis bildetekst
Nyhet

Presset på den kristne befolkningen i Egypt fortsetter. Tirsdag kveld ble vakter utenfor det berømte Katarina-klosteret sør på den egyptiske Sinai-halvøya beskutt. En politimann ble drept og tre andre såret i angrepet, som IS har påtatt seg ansvaret for.

Verdensarv

Det ortodokse klosteret ved foten av Sinaifjellet i Egypt regnes som kristenhetens eldste, og står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder. For beskyttelse er klosteret fra det sjette århundre omgitt av en 15 meter høy klostermur, der man inntil 1862 måtte heises opp i en kurv til inngangen høyt oppe på veggen.

Ifølge egyptiske myndigheter åpnet angriperne ild fra en nærliggende høyde, rettet mot egyptisk politi som hadde vaktpost ved en veisperring utenfor klosteret. Angrepet skjedde bare en uke før pave Frans sitt planlagte besøk til Egypt, og det skal være første gang IS angriper et kloster.

Koptere angripes

 • En rekke ganger de siste årene har koptiske kristne i Egypt vært utsatt for angrep.
 • 2017: Palmesøndag ble minst 27 mennesker drept av en bombe i St. George-kirken i Tanta nord for Egypts hovedstad Kairo, og 17 ble drept av en selvmordsbomber utenfor St. Markus-katedralen i Alexandria.
 • I februar flyktet hundrevis av kristne fra al-Arish på Sinai-halvøya, etter at sju koptere var skutt og drept på en måned. IS truer med flere angrep mot kristne.
 • 2016: I juni ble en koptisk prest skutt og drept i St. George-kirken i al-Arish på Sinai-halvøya. I desember ble 29 mennesker drept under søndagsmessen i to kirker i Kairo. IS påtok seg ansvaret.
 • 2015: To egyptiske politimenn ble skutt og drept mens de holdt vakt utenfor en koptisk kirke sør for Kairo.
 • 2013: I juni støttet overhodet for den koptiske kirken, pave Tawadros II, militærkuppet. Flere kirker ble påtent etter dette.
 • I oktober 2013 ble fire kristne skutt og drept utenfor Jomfrukirken nord for Kairo.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

 • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
 • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
 • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
 • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer