Nyheter

Færre henteekteskap

Andelen som henter ektefelle fra foreldrenes hjemland har sunket kraftig.

Tirsdag skrev Vårt Land om en kommende studie fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som viser at omlag 85 prosent av norskfødte med innvandrerforeldre velger seg en ektefelle med samme bakgrunn.

– Noen vil sikkert si: Se, de holder seg bare med sine egne, sa Monica Five Aarset, som har skrevet doktorgrad om norsk-pakistanske og norsk-indiske familier, om tallene.

Men ser man dem i lys av andre tall, vitner de tvert imot om viktige endringsprosesser og generasjonsforskjeller, utdyper Aarset nå overfor Vårt Land.

Tallenes tale

SSBs rapport «Familieinnvandring og ekteskapsmønster 1990-2013» viser nemlig at antall henteekteskap har sunket betraktelig blant norskfødte 18-23 åringer med innvandrerbakgrunn:

• I 1998 var tallet 100, i 2013 var det 40.

• I samme periode har antall ugifte mer enn femdoblet seg i samme aldersgruppe, fra 2.500 til 12.600.

Den samme tendensen gjør seg gjeldende blant en av gruppene Aarset har studert - norskfødte med pakistanske foreldre. Det viser tall SSB-forsker Toril Sandnes presenterte i byråets tidsskrift Samfunnspeilet i 2013:

• I perioden 2002 til 2007 inngikk 71 prosent av dem som giftet seg ekteskap med en fra foreldrenes hjemland.

• I perioden 2008 til 2012 var andelen litt under 50 prosent.

I «Familieinnvandring og ekteskapsmønster 1990-2013» forklarer Sandnes og kollega Lars Østby utviklingen blant norsk-pakistanerne med at det stadig blir «flere med lignende bakgrunn å velge mellom i Norge».

LES OGSÅ: – Religion er førsteprioritet

Generasjoner

Aarset peker på at dagens unge voksne med pakistanske foreldre utgjør den første store gruppen norskføde med innvandrerforeldre som har nådd såkalt gifteferdig alder. Basert på tallene og erfaringene fra doktorgraden, tegner hun opp følgende utvikling:

– Foreldrenes forventning er i stor grad at en skal gifte seg med en fra deres hjemland. Nå viser det seg derimot at stadig flere gifter seg med en fra Norge eller Europa med samme landbakgrunn. Jeg tror den trenden vil fortsette jo lenger tid som går.

Når de som nå gradvis beveger seg inn i de giftes rekker snakker om sine egne barn, har de enda større åpenhet for at de velger annerledes, forteller Aarset.

– Jeg tror flere av barna deres vil gifte seg med majoritetsnordmenn. For noen vil det kanskje være viktigere at det er en muslim, enn at de har bakgrunn fra samme land.

Blant muslimer er det tradisjon for at særlig kvinner skal gifte seg med en trosfelle, fordi religionen følger mannen, påpeker hun. Norsk-pakistanere skiller seg også ut ved at ektefellen helst skal komme fra slekten.

– Så familiens forventninger setter noen føringer. Her er det forskjeller mellom innvandrergrupper. For norsk-indere ser andelen som gifter seg med noen med samme landbakgrunn ut til å være noe mindre, sier Aarset.

Ifølge henne får norsk-pakistanere også færre barn i dag.

LES OGSÅ: Norge flink til å integrere

Utdanning

Ikke bare dét: I snitt gifter de seg også senere.

Andelen gifte 21 år gamle jenter med bakgrunn fra Pakistan sank fra 35 prosent i 1992 til 5 prosent i 2011. Det fant Axel West Pedersen og Anja Bredal ved Institutt for samfunnsforskning i fjor. Blant guttene i samme alder er nå knapt noen gift.

Til forskning.no sa West Pedersen at de tror årsaken til at den gjennomsnittlige giftealderen blant nordmenn med bakgrunn fra land utenfor Europa øker, er utdanning.

Ambisjoner om sosial mobilitet bidrar til at giftemål utsettes til fordel for studier og karriere blant flere minoritetsgrupper, ifølge forskerne.

– Samtidig er høyere utdanning blitt et kriterium for mange unge og deres foreldre når de ser etter en partner. Dette gjelder både i arrangerte og selvgjorte ekteskap, sa West Pedersen videre.

Særlig norsk-pakistanske jenter tar høyere utdanning, ifølge ham.

Dette kan også være årsaken til at en tredjedel av norsk-pakistanske kvinner ikke var gift ved fylte 30 år, og at andelen øker.

LES OGSÅ: Gjør byen snillere

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter