Nyheter

Færre fasitsvar om sex

På 90-tallet ble kristne ungdommer utfordret til å ta tydelig standpunkt mot sex før ekteskapet. – I dag lar de unge heller slike kontroversielle saker ligge, sier Karl-Johan Kjøde.

For tjue år siden forkynte norske ungdomspastorer ofte en tydelig seksualmoral, hvor ekteskapet var den tydelige rammen for seksuallivet. En kampanje kalt «Verdt å vente på» oppfordret kristne ungdommer til å avgi et løfte om å «spare seg» fram til bryllupsnatten.

Siden har det gått nedover, mener den svenske teologen Stefan Gustavsson, som i helgen holdt foredrag på Indremisjonsforbundets lederkonferanse.

– Det er en voksende gruppe kristne som mener ekteskapet ikke er en nødvendig ramme for sex. Det taper vi på, fordi vi gir seksualiteten spillerom til å uttrykke mer tilfeldig kjærlighet og en billigere hengivelse, sier Gustavsson til Vårt Land.

Vil tilbake

Gustavsson er oppgitt over at den seksuelle revolusjonen har fått innpass også i kristne miljøer, hvor han mener det nå forkynnes en langt mindre tydelig seksualmoral enn på 90-tallet. På Indremisjonsforbundets lederkonferanse sa han at «det er mulig å endre det grenseløse og nytelsesorienterte synet på seksualitet som har har utviklet seg i Skandinanvia».

– Veien tilbake går gjennom åpen samtale om kjærlighet og seksualitet, og gjennom å forstå hvorfor Bibelen er så tydelig på dette. Det er en grunn til at alle deler av kristenheten har hatt dette som et ideal helt fram til den seksuelle revolusjonen i vår tid.

Ikke lenger «synd»

Da KIFO i 2015 gjennomførte en undersøkelse blant ansatte i Den norske kirke og i tilknyttede organisasjoner og frikirker, fant forskerne ut at halvparten av disse mener sex før ekteskapet er galt. Likevel var det bare fem prosent som ville omtale dette som «synd» i undervisningen sin. Mens de som jobber i Den norske kirke viste seg å være mest liberale, er frikirkene mest konservative, og med misjonsorganisasjonene i en mellomposisjon.

Karl-Johan Kjøde leder den kristne studentorganisasjonen Laget. Selv om han mener sex hører hjemme innenfor ekteskapets rammer, tror han færre enn før ser dette som en viktig og absolutt del av den kristne moralen.

– Jeg tror min generasjon, og de som er yngre, er mer konsensusorienterte. Når vi søker sammen som kirke ønsker vi å la det kontroversielle ligge, og la det essensielle være i fokus. Den kristne talerstolen brukes mindre til å forkynne normativ, kristen etikk.

LES MER: Vil bryte tausheten om porno

Han tror den nye medievirkeligheten er en annen grunn til at den seksuelle revolusjonen også har påvirket kristne kretser.

– Når mennesker bruker så ekstremt mye tid i en medieverden som strider mot den tradisjonelle kristne seksualmoralen, er det ikke rart en blir påvirket, sier Kjøde.

Ny tid, nye svar

At seksualiteten er som en kake, og at stykkene blir mindre jo flere du deler den på, var en vanlig metafor i kristne ungdomsmiljøer på 90-tallet. Faren var at den som var for raus med seg selv i ung alder, bare hadde smuler igjen når den rette dukket opp.

LES MER: Tar «sex» inn i Bibelen

Øystein Magelssen, prest og generalsekretær i KFUK-KFUM, er tydelig på at de har en annen tilnærming til å snakke om sex enn tidligere. Men han er ikke enig i at dette innebærer en moralsk utglidning.

– I kristent ungdomsarbeid har vi nok ofte vært for ensidig opptatt av regler og rammer. Å ha i fokus på etisk substans framfor ytre ordninger, er å ta på alvor de bibelske idealer for samliv på en måte som kommuniserer med bredden av unge mennesker i dag.

LES MER: KrF-klammeri om gratis prevensjon

Ikke én billett

Han forteller at de i KFUK-KFUM fortsatt mener ekteskapet er den beste rammen for fullt seksuelt fellesskap, men at de heller enn å snakke om absolutte normer er mer opptatt av å formidle viktigheten av å ivareta trygghet, trofasthet og ansvarlighet.

– Derfor vil vi ikke uten videre gjenta den gamle lære at ekteskapsinngåelse er eneste inngangsbillett til et trygt seksualliv. Det er lett å falle i den grøfta at en blir mer opptatt av formalia enn av hvordan reglene faktisk ivaretar verdiene for det gode samliv. Der tenker jeg vi kan bli mer kloke enn kirken og organisasjonene ofte har vært, i sin formidling av kompromissløse fasitsvar.

– Tror du Gustavsson har rett i at den seksuelle liberaliseringen kan snu?

- Ja, historien viser at utviklingen ikke bare går i en retning. Men jeg er altså mest opptatt av å bli tydeligere på hvilke verdier som er viktige å formidle til unge.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter