Nyheter

Fem måneders fengsel for bildrap

48-åring dømt for uaktsomt bildrap på Sara Christiane Holmedahl Sandsmark og Tiril Alette Huser Bølge.

– Det er en stor lettelse for de etterlatte at hele ansvaret er plassert hos den tiltalte, sier bistandsadvokat Christian Lundin.

Det var 11.januar i fjor Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) og Tiril Alette Huser Bølge (11) ble påkjørt av en bil da de var på tur med hest og sulky på fylkesvei 229, fire kilometer sør for Bjørkelangen. Begge jentene fikk alvorlige skader, og døde på sykehuset.

– Streng dom

Den 48 år gamle føreren av bilen ble mandag dømt til fem måneders ubetinget fengsel for uaktsomt bildrap. Han er også fradømt førerretten i fire år og må betale begge foreldreparene 125.000 kroner i erstatning.

– Dette er en streng dom, sa politiadvokat Kåre Kalvå til NTB.

48-åringen har nektet straffskyld etter tiltalen fordi han ikke kan huske påkjørselen, men avviser ikke at han kjørte bilen.

– Det har vært en tilleggsbelastning for de pårørende at han ikke kunne erkjenne og ta inn over seg det han sa på ulykkesstedet, nemlig at han så jentene og at han skulle kjøre forbi dem, sier Lundin.

Grov uoppmerksomhet

Tiltalte lanserte selv tre teorier om hva som kunne ha skjedd; At han ble blendet, at han fikk illebefinnende eller at hesten hoppet ut i veien foran ham. Disse teoriene festet ikke retten noen tiltro til.

I den enstemmige dommen fra Nedre Romerike tingrett fremgår det at 48-åringen utviste grov uoppmerksomhet, og at det ble vurdert som et alvorlig straffbart forhold at sjåføren kjørte på vogna med jentene i.

Retten slår fast at det ikke dreier seg om et øyeblikks oppmerksomhet, og at tiltalte kunne ha kjørt ut på jordet for å unngå å kollidere med hestevognen.

– Glad det er over

Retten understreker også i dommen at den ikke finner noen grunn til å klandre jentene på noen måte.

– Jeg er glad det er over, veldig glad. Glad for at retten sier jentene var uten skyld i det som skjedde, uttalte pappa Thor Åge Bølge etter at dommen var lest, ifølge NTB.

48-åringen vedtok ikke dommen på stedet, men tok betenkningstid. Dermed kan det fremdeles gå to uker før spørsmålet om en eventuell anke blir besvart.

– De pårørende håper inderlig at saken nå er avsluttet, sånn at de kan legge dette bak seg og leve livene sine, på tross av denne tragedien, sier Lundin.

LES OGSÅ: 'Sara var opptatt av at folk måtte bli kjent med Jesus'

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter