ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Får forske på vev fra aborterte fostre

Stortinget endret loven helt tilbake i 2001. Først nå kommer det første norske forskningsprosjektet som skal bruke fostervev fra provosertaborterte fostre. KrF er opprørt.

ANNONSE
ANNONSE
Nyhet

Laurence Bindoff skal gjøre noe ingen medisinsk forsker har gjort før ham i Norge. Professoren ved Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssykehus er den første som søkte om å få bruke fostervev fra provosertaborterte fostre i et medisinsk prosjekt etter at stortingsflertallet åpnet for slik forskning i 2001.

Etter runder i REK Vest – Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk og Helsedirektoratet, har forskeren fått ja fra begge instanser.

Professor Bindoffs prosjekt har overskriften «Sammenligning av mitokondrie DNA i stamcelle og fostervev». Forskningsresultatene kan bli svært viktige for store pasientgrupper. Bindoff jobber særlig med mitokondriesykdommer. I mitokondriene foregår størsteparten av cellenes energiproduksjon.

LES MER Høie kan ikke garantere biotekvedtak i vår

Fostervev

  • Stortinget sa i 2001 ja til at forskere kan bruke fostervev fra provosertaborterte fostre til medisinsk forskning, diagnostikk og fremstilling av vaksine «dersom det ikke finnes andre likeverdige alternativer».

  • Fram til nå har ingen forskere vist interesse for å bruke slikt vev i et forskningsprosjekt.

  • Solberg-regjeringen ønsker å revidere bioteknologiloven. Helseminister Bent Høie (H) jobber med en stortingsmelding, som trolig blir lagt fram i vår.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer