Nyheter

Fange saksøker staten

Morten Holstad går til sak mot den norske stat fordi de vil tvangssende ham Nederland. Nå er utsendelsen utsatt og saken skal opp i Oslo tingrett i slutten av november.

Bilde 1 av 2

Morten Holstad (49) og hans advokat sendte stevningen til Oslo Tingrett mandag morgen. Han skulle etter planen tvangssendes til Nederland tirsdag 13. oktober.

Tingretten opplyser mandag kveld at hovedforhandlingene vil bli holdt den 25. og 26. november.

Samtidig har Kriminalomsorgen bestemt at utsendingen av Holstad skal utsettes.

– Min klient er veldig lettet over at vi har klart å stoppe utsendelsen, sier Nils Christian Nordhus, Holstads advokat.

LES OGSÅ: Tvinges bort fra familien

Han mener den kommende dommen kan få stor betydning. For dette er første gang praksisen med tvangsutsendelser av norske fanger til en annen stat prøves for retten.

– Dommen kan få betydning for alle norske statsborgere, som vurderes tvangssendt til Nederland, sier Nordhus.

Holstad soner en dom på tre år og to måneder for brudd på narkotikaloven og veitrafikkloven.

Mener grunnloven brytes

Regjeringen har leid 242 fengselsplasser i Nederland. Dette er første gang Norge sender fanger ut av landet for soning. Avtalen er satt i stand for å få ned soningskøene her hjemme, mens det bygges nye fengselsplasser.

Hovedtanken er at fanger selv skal velge å sone i Nederland.

LES OGSÅ: KrF sier ja til tvang

Men bare 110 har så langt meldt seg frivillig. Regjeringen har derimot bestemt at plassene må fylles opp innen oktober. Det betyr at flere må sendes mot sin vilje.

Så langt har 20 norske statsborgere fått beskjed om at de skal tvangssendes til Nederland for soning.

Holstad er én av dem.

Advokatfirma Nordhus og Aarø skriver i Stevningen til tingretten at de mener tvangsutsendelsen av Holstad bryter med Grunnloven § 106, fordi Holstad nektes adgang til sitt eget land dersom myndighetene tvangssender ham til Nederland.

Paragrafen sier nemlig: «Norske statsborgere kan ikke nektes adgang til riket».

Dette mener advokaten også strider med Den europeiske menneskerettskonvensjonen. I tillegg skriver advokaten at utsendelsen bryter med menneskerettighetene artikkel åtte: Retten til respekt for privatliv og familieliv.

– Vedtaket gjør inngrep i Holstads familieliv på en måte som ikke kan rettferdiggjøres, sier advokaten.

Holstad har en kjæreste, en mor, en voksen datter og et barnebarn på tre år.

Stor uenighet

Da lovendringen som gjorde Nederland-avtalen mulig var på høring, pekte flere organisasjoner på at eventuelle tvangsutsendelser kunne være brudd på nettopp grunnloven og menneskerettighetene.

Justisdepartementet har flere ganger avvist dette. De mener tvangsutsendelsene er lovlige.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Advokatforeningen er en av aktørene som påpekt at utsendelsene som bruker tvang kan være lovstridig.

Leder av Forsvarergruppen i Advokatforeningen, Frode Sulland, er glad for at det nå kommer en konkret sak opp for domstolen.

– Det er bra om vi nå kan få en rettslig avgjørelse og klargjøre om dette er en lovlig praksis, sier Sulland.

Dersom Holstad skulle får medhold mener Sulland begrunnelsen retten bruker vil avgjøre hvor viktig dommen blir for andre innsatte.

– Den innsatte kan få medhold av personlige grunner, da får dommen liten betydning for andre fanger som tvangssender. Men om dommen går mer på det generelle, kan den føre til at alle tvangsutsendinger av norske fanger må stoppes, sier Sulland.

«Ordningen står på trygg grunn»

I justisdepartementet mottas søksmålet med stor ro.

– Det er naturlig at slike ordninger også ønskes prøvd rettslig. Det har de innsatte som skal sendes til Nederland rett til. Men vi mener ordningen står på trygg grunn, skriver statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp).

Følte seg latterliggjort

Den juridiske studentorganisasjonen, Juss Buss, er ikke overrasket over Justisdepartementets reaksjon. Juss Buss har hele tiden ment at tvangsutsendelsene er brudd på Grunnloven. De mener Justisdepartementet ikke har tatt dette alvorlig nok.

– I møte med statssekretær Vidar Brein-Karlsen rett før sommeren, ble forholdet blankt avvist og nærmest latterliggjort. Vi er derfor utrolig lettet og glad for at dette nå kommer for retten, sier Kine Irgens i Juss-Buss' fengselsgruppe.

Hun forteller at Juss Buss selv har ønsket å saksøke staten for tvangsutsendelsen.

– Men vi har dessverre ikke hatt ressursene. Nå skal vi kontakte advokaten til Holstad for å høre om vi kan bidra med noe, sier Irgens.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter