Nyheter

Få barneekteskap-saker

Et nyetablert kompetanseteam for barneekteskap blant asylsøkere i Norge har hatt lite å gjøre. Færre enn fem saker er meldt inn.

Det vakte oppsikt at over 60 barn under 18 år som var i barne­ekteskap kom til Norge 
som asylsøkere i fjor, hoved­sakelig fra Syria, Irak og 
Afghanistan. Minst ti av barna var under den seksuelle lav­alder på 16 år. Blant disse var en 14 år gammel gravid asyl­søker gift med en 23-åring, med et 18 ­måneder gammelt barn.

Få saker

Etter til dels stormfull offentlig debatt om saken sist vinter, ble det i februar satt ned et tverrfaglig, offentlig kompetanseteam mot tvangsekteskap og kjønnslemles­telse, med representanter for seks ulike direktorater. Teamet skal blant annet gi råd og veiledning til tjenesteapparatet i enkelt­saker som omfatter barneekteskap og kjønnslemlestelse. Men teamet har fått lite å gjøre:

– Kompetanseteamet har ­siden februar hatt så få henvendelser om saker som gjelder barneekteskap, at vi av personvernhensyn ikke kan oppgi det nøyaktige antallet. Det vil si at det er fem eller færre, opplyser seksjonssjef Tove Brusgaard i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

LES OGSÅ: Hun er kvinne, høvding, og grunnen til at over 1000 barneekteskap aldri ble noe av

Nye rutiner

Heller ikke Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) opplever problemet som påtrengende.

– Vi gir råd og informasjon til asylsøkere om norsk lov- og regelverk på området, men har knapt hatt slike saker til konsultasjon, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Noas.

Etter at Utlendingsdirektoratet (UDI) avdekket et betydelig antall asylsøkere i barneekteskap, ble det i vår også nedsatt en arbeidsgruppe bestående av UDI, Bufdir og Politiets utlendingsenhet for å utvikle gode rutiner og retningslinjer i ­slike saker i ulike instanser som barne­vernstjenesten og på asylmottak.

Arbeidsgruppen skulle også redegjøre for eventuelle utfordringer i disse sakene. De nye rutinene vil bli klare i løpet av høsten.

VERDIDEBATT: «Dropp moralsk panikk i møte med barnebruder»

Kompetanse­teamet har siden februar hatt så få henvendelser om saker som gjelder barneekteskap at vi av personvernhensyn ikke kan oppgi det nøyaktige antallet, altså fem eller færre.

Grense: 16 år

Som respons på at UDI i fjor høst mottok flere asylsøknader fra mindreårige ektefeller, ble retningslinjene forsterket for å sikre umiddelbar identifisering av disse ­barna, samt sikrer riktig behandling videre.

Ifølge UDI skal det trekkes en definitiv strek for barn som er yngre enn 16 år i barneekteskap. De får ikke under noen omstendighet bo sammen med ekte­fellen på mottak, selv om de har barn eller venter felles barn. De skal i stedet få plass på mottak for enslige mindreårige.

Denne grensen er endelig, ettersom den som har seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år ifølge norsk lov kan straffes med fengsel i inntil seks år, med mulighet for unntak hvis de som har sex er «jevnbyrdige i alder og utvikling».

LES OGSÅ: Runa giftet seg som 13-åring

Gjør unntak

UDI åpner for at mindreårige asylsøkere over 16 år under visse forutsetninger kan bo sammen på asylmottak:

– Det kan skje dersom den mindreårige ikke godtar å bo adskilt, hvis representant samtykker til felles innkvartering, og hvis barnevernet har gjennomført en kartleggingssamtale og vurdert at det ikke er grunnlag for midlertidig plassering.

UDI understreker at det er tett dialog med barnevernet om best mulig oppfølging av hvert ­enkelt barn, samt med politiet for å unngå menneskehandel, seksuallovbrudd eller annen vold i nære relasjoner.

LES OGSÅ: UDI godkjenner ekteskap inngått av 15-åring

Vanskelige saker

Ifølge UDI er de mindreårige asylsøkerne i en vanskelig situasjon hvor de har forlatt hjemlandet, familie og venner, og hvor ektefellen er den de har reist sammen med og kanskje er den eneste de kjenner og stoler på i Norge:

– Vi har erfaring med at det å splitte dem er svært utfordrende og kan oppleves som ekstremt belastende for den mindreårige, opplyser UDI.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter