Nyheter

Nekter hodeskaller på gravsteiner

– Usømmelig, mener kirken i vest. Men på Østlandet finnes allerede egne Hells Angels-gravstøtter.

Bilde 1 av 2

Bjørgvin bispedømmeråd sa nei til at logoen til MC-klubben Nevermind skulle pryde gravsteinen til medlem. Men i Oslo hviler Hells Angels-medlem med klubbens hodeskallevinger på gravsteinen.

Nå reagerer Nevermind på at kirken forskjellsbehandlinger.

– Det er helt utrolig. De klager på at det er støtende for andre. Jeg kan ikke fatte og begripe at det skal være støtende, hverken for kristne eller ikke-kristne, sier Svend Sikveland i Nevermind MC på Stord i Hordaland.

Ett av medlemmene i klubben er gravlagt på Nysæter gravplass på Stord. De pårørende ønsket at gravsteinen skal prydes med MC-klubbens logo – et dødninghode med narrehatt. Først sa Stord kirkelige fellesråd nei til utformingen. Den ble så anket til Bjørgvin bispedømmeråd, som også har sagt nei.

– Heksejakt på MC-miljø

– Hva er symbolikken bak logoen?

– Det ligger ikke mer i den enn at vi driver for oss selv og har det gøy, sier han

Nevermind MC er offisiell supporterklubb for Hells Angels. Sikveland ønsker ikke å gå ut med hvor mange medlemmer de er.

– Forstår du at noen kan synes det er ubehagelig med en logo som kan assosieres med kriminalitet?

– Du ser jo hvordan saken i Oslo mot Hells Angels kun er basert på indisier fra politiet. Det er en heksejakt på MC-miljøet, sier Sikveland.

LES MER: Flere velger bort eget gravsted

– Vondt å se på

Alle gravsteiner i Norge skal godkjennes av de kirkelige fellesrådene. I tillegg til standarder på størrelser, inneholder Gravferdsforskriften en setning som sier at «tekst, fotografi, dekor og symbolbruk på gravminne skal være sømmelig».

Det er denne paragrafen Stord kirkelige fellesråd henviste til da de som førsteinstans sa nei til symbolet på gravsteinen. I referatet fra møtet beskrives det som svært utfordrende å si ja til logoen. Noen av medlemmene frykter at en godkjenning vil føre til åpning for andre MC-klubber som Hells Angels og Bandidos.

«Det var rett vondt å og ubehagelig å se på dette bildet», skriver et av fellesrådsmedlem som frykter de «villeste» symboler dersom Nevermind-logoen blir godtatt.

En annen representant synes selve hodeskallen er problematisk. «Kanskje bildet av en harley (motorsykkel, red. anm.) hadde vært bedre».

LES MER: Ny trend – ønsker hilsen på gravsteinen

– Ønsker ikke hodeskalle

Bjørgvin bispedømmeråd kom til samme enstemmige konklusjon. Det var først og fremst hodeskallen som gjorde at de sa nei, forteller leder Inger Helene Thingvold Nordeide.

– Slik logoen framstår, er den ikke sømmelig og bryter med symbolikken på kirkegården, sier hun.

Administrasjonen i bispedømmet foreslo at rådet skulle godta en neddempet logo, uten farger, men også dette ble avslått.

– Vi ønsket ikke logoen i det hele tatt, sier Nordeide.

– Har avslaget noe å gjøre med at det er en MC-klubb?

– Nei, et bilde av en motorsykkel eller en logo uten dødninghode, ville vært greit, sier Nordeide og viser til at det finnes en gravstein med et helikopter på i bispedømmet.

Hun synes det er leit å måtte avslå de pårørendes ønsker.

– Men kirkegården er et offentlig sted, og der må det tas hensyn til de som ferdes der.

Bispedømmerådets avgjørelse er endelig og kan ikke ankes.

LES MER: Av jord er du kommet – til smykke skal du bli

– Må være høy terskel for å si nei

Nevermind MC engasjerte advokat John Christian Elden til ankebehandlingen.

«Fellesrådet synes å ha fattet sin avgjørelse ut fra en subjektiv tolkning av hva som er ‘sømmelig’. Terskelen her må være svært høy for å overprøve avdødes og pårørendes ønsker. Det er pårørende som skal ha dette som minnested for å kunne bevare bildet av sin kjære», skriver Elden.

LES MER: 1 av 3 vil begraves av kirken

– Hells Angels-logo i Oslo

Han viser også til at det i Oslo er godkjent en gravstein med motorsykkelklubben Hells Angels' logo.

Det fremtredende HA-medlemmet ble begravet i 2013. Gravsteinen hans er preget av Hells Angels dødninghodevinger og slagordet «Angel forever, forever angel».

Elden beskriver Nevermind-logoen som lite «prangende» og at den ikke er «usømmelig og langt mindre visuell synlig enn» gravsteinen i Oslo, skriver advokaten.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Ingen grunn til å si nei

I Oslo er det gravferdsetaten som har ansvar for gravsteinene på kirkegårdene i kommunen.

– Vi vurderte ikke Hells Angels-steinen som støtende, og dermed var det ikke noen grunner til å avslå. Jeg har sett den selv og så ikke noe ved den som skulle føre til avslag, sier Stein Olav Hohle, gravferdsdirektør i Oslo kommune.

Han viser til at det på Kråkerøy i Fredrikstad også er en gravstein med MC-klubb-logo.

– Fikk, ja, så nei – står fortsatt

I Trondheim, på Lademoen kirkegård, er det også en gravstein med Hells Angels-logo. Den står på graven til et framtredende Hells Angels-medlem som omkom i en trafikkulykke i 2002.

Steinen ble først godkjent, men ble klaget inn av en pårørende til et nærliggende gravsted. I 2004, to år etter begravelsen, vedtok bispedømmerådet i Nidaros at steinen måtte fjernes fram til logoen var endret. I dag står steinen fortsatt, uendret.

– Jeg fikk aldri beskjeden om å fjerne steinen, forteller Inger Strand, kirkegårdsleder ved Lademoen gravlund og Lade kirkegård.

I begynnelsen var steinen dekket med presenning som ble tatt bort når de pårørende besøkte graven.

– Nå har den stått i fred og ro i mange år uten at noen har klaget. Personlig ser jeg ingen grunn til å nekte et slikt symbol, sier Strand.

Ikke droppet symboler

Jan Skjennum, byråleder for Jølstad begravelsesbyrå i Oslo, har arbeidet i bransjen i 30 år og har sett tusenvis av gravsteiner.

– Jeg har ikke ett eneste eksempel på at vi har fått forslag til symboler som vi har gitt råd om å droppe, eller gravsteiner vi har fått avslag på. Dette opplever vi ikke som en stor utfordring, sier han.

Et av de mer uvanlige symbolene han kjenner til er tegnet for den greske bokstaven lambda på gravsteinen til en homofil mann. Lambdaen er et internasjonalt tegn for homofile.

I Hamburg har fans av byens fotballklubb fått en egen gravplass. Skjennum har foreløpig ikke fått forespørsler om for eksempel Vålerenga-logoer på gravsteiner i Oslo.

– Men om pårørende ønsker logoen til Manchester United, hvordan skal man argumentere for at det er støtende? spør han.

Bilder på gravstein

I katolske land er det vanlig med bilder av avdøde på gravsteinen. Det er en trend Skjennum ser mer og mer av i Norge.

– Personlig ville jeg ikke valgt det. Det blir for sterkt, for privat. Men jeg kan ikke dytte mine holdninger foran meg når jeg møter kunder, sier han.

Han tror ikke at det vil komme flere tilfeller med gravsteiner med symboler som oppfattes støtende i framtiden.

– Enkelttilfeller vil det nok være, så vil vedtakene om gjort da danne presedens for hvordan det gjøres andre steder, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter