Nyheter

Evangelikale ga Trump nøklene til Det hvite hus

Donald Trump skåret rekordhøyt blant hvite evangelikale kristne. Abortsaken er den viktigste grunnen til det.

Hele 81 prosent av de hvite, konservative, lavkirkelige kristne – såkalt evangelikale – ga sin stemme til Donald Trump i det amerikanske presidentvalget, viser valgdagsmålinger.

Hillary Clinton fikk bare 16 prosent av stemmene fra samme gruppe. Det gjør hvite, evangelikale til en av gruppene der Trump fikk størst oppslutning. Ikke siden presidentvalget i 2004 har denne gruppen vært tydeligere i hvem de foretrekker som president. Da stemte 78 prosent for George W. Bush, mens 21 prosent stemte på John Kerry, skriver Washington Post.

En valgdagsmåling skiller seg fra vanlige meningsmålinger ved at de er tatt opp blant personer som faktisk har stemt på valgdagen.

Stor velgergruppe

Mange mener at Trumps oppslutning i denne gruppen sendte ham til Det hvite hus. I en viktig stat som Florida, er 1 av 5 velgere hvite evangelikale. Av disse stemte 85 prosent på Trump. Det tilsvarer om lag 1,5 millioner velgere. I Florida fikk Trump bare om lag 130.000 flere stemmer enn Clinton totalt, så om mindre enn hver tiende evangelikale hadde stemt annerledes, ville Clinton vunnet delstaten.

Selv om mange kristne ledere har vært skeptisk til Trump, har han hatt med seg en lang rekke betydningsfulle navn. I juni lanserte han en rådgivingsgruppe der flere prominente megakirkepastorer var representert.

– Faktum er at i denne valgkampen var det bare én av de to partienes kandidater som i det hele tatt latet som om de brydde seg om de hvite evangelikale, skrev sittende president Barack Obamas tidligere «trosrådgiver», Michael Wear, ifølge Christian Post.

LES OGSÅ: Trumps parti vil omvende homofile

Kan endre høyesterett

– Jeg tror mange stemte for Trump fordi president i den neste perioden skal utnevne flere høyesterettsdommere. Han har sagt han skal utnevne «pro life»-dommere. Disse dommerne skal definere USA de neste 20 årene, langt utover neste presidentperiode, sier partileder Erik Selle i Partiet De Kristne.

I en Pew undersøkelse i juni, sa 52 prosent av hvite evangelikale at abortspørsmålet var «veldig viktig» når de skulle avgjøre hvem de skulle stemme på. 70 prosent mente høyesterettsutnevnelsene var viktig et viktig kriterium.

I en annen undersøkelse, fra Lifeway Reasearch, oppga 1 av 3 evangelikale pastorer at høyesterettsutnevnelsene og abortspørsmålet var det viktigste spørsmålet.

Partileder Selle er selv fornøyd med at Trump vant.

– Jeg er glad for at det ikke ble fire nye år med demokratene og for at vi får en pro life-president i Det hvite hus, sier han.

Det ene spørsmålet

Sten Sørensen, styreleder for Troens Bevis Verdensevangelisering, er dypt uenig i Hillary Clintons abortsyn, men ville likevel stemt på henne. Sørensen mener Clintons abortsyn er mer europeisk og ikke skiller seg fra det mange europeiske politikere har.

– Men USA er veldig konservativt på dette området, og dermed blir hun veldig liberal, sier han.

For mange amerikanere blir abortspørsmålet det ene, overskyggende spørsmålet som man måler alt annet ut fra, tror Sørensen.

– Man tar heller en politiker som sverter og banner er bøllete og har ukristelige holdninger så lenge abortpolitikken er grei, sier han.

– Stemte til tross

Bjarte Ystebø, redaktør i Norge Idag, er i USA og feiret republikansk seier på valgvaken til Marco Rubio i Miami. Han tror mange kristne har holdt seg for nesen når de har stemt Trump.

– Det er abortsaken og høyesterettsutnevnelsene som har engasjert kristenfolket så veldig. Det er ikke fordi de er så begeistret for Trump. Jeg har snakket med mange kristne som er misfornøyde med kandidaten, med god grunn, sier han.

– Hvorfor står abortspørsmålet så mye høyere på agendaen i USA en i Norge?

– «Ja til livet»-bevegelsen har jobbet utrettelig og systematisk i 40 år. I motsetning til i Norge har de ikke gitt opp når de har tapt. Det ser vi resultatet av nå, sier han.

– Then we take Berlin

Flere andre norske kristenkonservative har vært ute i sosiale medier og gratulert Trump med seieren.

«Dette er en seier for det ufødte barn. Vi vet at Clinton ønsket abort opptil 9 måned. Det er en seier for ekteskapet mellom mann og kvinne… Vi har fått en president som stopper islamiseringen av USA. Som den muslimske Obama, har drevet med i 8 år nå … Som Cohen synger: First we take Manhattan, then we take Berlin, and then we take Norway», skriver Visjon Norge-pastor Jan Hanvold på Facebook.

Bønn om endring

Sten Sørensen i Troens bevis håper at tendensene fra Trumps vinnertale blir med videre inn i presidentjobben.

– Talen viste en annen utgave. Min bønn er at han gjør sine valgkamputtalelser til skamme og at han kan overraske positivt, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter