Nyheter

Etterspurte ikke kvinner til toppen

– Sender signaler om at menn hører hjemme i toppen, sier forsker Tone Stangeland Kaufman.

Bilde 1 av 3

Den siste tiden har de fire største barne- og ungdomsorganisasjonene i landet rekruttert nye toppledere. Søndagsskolen, Acta, KFUK-KFUM og KRIK har alle valgt menn. I tillegg har Laget, som er landets tiende største kristne ungdomsorganisasjon i antall medlemmer, også nylig rekruttert en mann til toppen.

Hipp som happ

At det skulle bli en kvinne for å motvirke trenden i et ellers mannstungt Kristen-Norge, var ikke tema hos tre av organisasjonene som Vårt Land har snakket med.

– Til rekrutteringsbyrået sa vi «ja takk, begge deler» til både mann og kvinne som generalsekretær. Vi må være kjempegode på likestilling, men dersom jeg hadde blitt valgt inn i landsstyret siden jeg var kvinne og ikke siden jeg var Sebjørg, så hadde jeg takket nei, sier styreleder i Søndagsskolen Norge, Sebjørg Marie Jordheim.

– Vi var nøytrale til om det skulle bli mann eller kvinne. Vi var mest opptatt av å finne en person med de rette kvalifikasjonene, så fikk heller kjønn og alder bli en overraskelse, sier styreleder Marit Elisabeth Berling i Acta - barn og unge i Normisjon.

– Vårt ønske var å velge den beste kandidaten, sier styreleder i Kristen Idrettskontakt (KRIK), Lars Kristian Wennesland Øren.

LES OGSÅ: «Et veldig guttetilpasset miljø»

– Naivt

Det synes Tone Stangeland Kaufman er visjonsløst. Hun jobber som førsteamanuensis på Menighetsfakultetet og har blant annet forsket på kvinner i kirken.

– Jeg synes det er naivt. Dette handler blant annet om makt, og her sender man signaler om at det er menn som hører hjemme i toppen.

– Hvordan synes du organisasjonene burde tenkt?

– De burde oppfordre kvinner til å søke og dessuten trene gode ledere av begge kjønn i organisasjonene sine. Det er ikke bare kjønn som bør avgjøre en slik ansettelse, men det bør være et tema.

Desto høyere opp i makthierarkiet man kommer, jo færre kvinner finner man, forteller Kaufman.

– På grasrota i kristne organisasjoner finner man gjerne flest kvinner. For eksempel er det mange kvinner som leder sang og tilbedelse på lokale møter, men på de nasjonale lovsangskonferansene er det menn som leder.

LES OGSÅ: Paven vil ha lik lønn for kvinner og menn

– Kjønn betyr lite

Sebjørg Marie Jordheim som er styreleder i Søndagsskolen Norge, vet ikke om kvinner søkte på stillingen som ny generalsekretær.

– Kan man vente å få kvinner på toppen i Kristen-Norge uten å ha en aktiv holdning til kjønns-skjevheten?

– Jeg ble selv valgt som styreleder uten at kvinner var et tema. Man må se på likhet på toppen, men det starter i alle sin hverdag. Det er viktig at det i alle sammenhenger helt fra ungdomstiden er selvsagt og naturlig at jenter og gutter kan være ledere, og tar det med seg inn i yrkeslivet.

Acta-styreleder Marit Elisabeth Berling forteller at flere kvinner søkte hos dem.

– Vi hadde like mange kvinnelige som mannlige søkere, og kvinnene var godt kvalifiserte. I intervjurunden var det to menn og to kvinner, og til det andre og avsluttende intervjuet var det en kvinne og en mann.

– Fem av de fem siste ansatte toppledere av barne- og ungdomsorganisasjoner ble menn. Hva tenker du om det?

– Personlig er jeg ikke så opptatt av kjønn, men heller av kvalifikasjoner. Menn er kanskje litt flinkere til å kaste seg utpå, men samtidig mener jeg det finnes mange gode kvinnelige ledere i Kristen-Norge nå, sier Berling.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kvinner søkte

Også KRIK hadde kvinner som søkte, uten at de nådde opp.

– Var noen av disse i de avsluttende intervjuene?

– Flere var aktuelle til stillingen, men jeg vil ikke kommentere om det var kvinner i de avsluttende intervjuene, siden vi ikke har offentliggjort disse, sier styreleder Lars Kristian Wennesland Øren.

– Fem av de siste fem toppstillingene i kristne barne- og ungdomsorganisasjonene gikk til menn. Hva tenker du om det?

– Jeg har ikke så mange tanker om det. Jeg vil tro at de andre også har tenkt som KRIK og valgt den beste kandidaten. Da har det blitt som det ble. Men vi har kvinner som ledere i KRIK. For eksempel har vi tre sommerleirer på trappene, og alle leirsjefene er kvinner.

LES OGSÅ: Vil ha kvotering i ung politikk

Få søkere

Hodejeger i Human, Ørjan Hummelsund, forteller at det ikke er mange kvinner som har søkt jobbene de har formidlet.

– I de to siste prosessene vi har vært involvert i i Kristen-Norge, har det ikke ligget noen føringer om at kjønn skulle være avgjørende. Det var heller ikke en veldig høy andel kvinnelige søkere, sier Hummelsund.

– Hva kan kvinner gjøre for å nå opp til toppjobbene?

– Det beste er å ta kontakt med rekrutteringsbyrå eller organisasjoner dersom de har lederambisjoner. Vi ser gjerne at en kvinne når til topps i neste prosess vi er en del av.

LES OGSÅ: Hun kan bryte mannsveldet

Unntaket

I KFUK-KFUM har de hatt kvinnelig generalsekretær i 14 år. Fungerende styreleder, Sunniva Gylver, forteller at organisasjonen krever halvparten av begge kjønn i alle styrer og utvalg, og at kjønn var et viktig og uttalt tema i prosessen med å finne ny generalsekretær.

– Kandidater av begge kjønn var med til helt siste runde, forteller Gylver.

Det var til slutt Øystein Magelssen som fikk toppjobben.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter