Nyheter

Etterlatte forbereder seg på mediesirkus

31 medier skal dekke rettsaken hvor Anders Behring Breivik saksøker Norge. Mange etterlatte gruer seg. Norsk Presseforbund mener dekningen er viktig.

Bilde 1 av 2

– Jeg har truffet flere som sier at dette er vanskelig. Mange er forberedt på at det vil bli en del oppslag i media, og gruer seg til det, sier Lisbeth Røyneland, leder for Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene.

LES FRA VERDIDEBATT: Hvordan skal vi forstå terror?

Oslo tingrett 2012

Hun forteller at rettssaken hvor Anders Behring Breivik saksøker staten kom brått på for mange av de etterlatte. Mange trodde at de endelig ville få litt ro da den første rettsaken var over i 2012. En ny rettssak kom tidligere enn forventet.

– Jeg begynner å innse at vi ikke kommer til å få fred. Det må vi dessverre bare forholde oss til, sier Røyneland.

Hun håper at pressen er varsom med bilder. Samtidig forstår hun at mediene ønsker å dekke saken.

– Selv om dette er vondt for oss, så forstår vi jo at det har en viss, offentlig interesse.

LES MER: Professor: Bra om Breivik-klager blir behandlet

Rettsaken i Skien fengsel

Totalt 31 medier skal dekke rettssaken i mars. Den vil finne sted i gymsalen i Skien fengsel, og alle journalister som skal være tilstede må være sikkerhetsklarert på forhånd.

Rettssaken vil også bli direkteoverført på storskjerm i Oslo tingrett hvor det er blitt gjort plass til de journalistene som ikke får slippe til i Skien fengsel. Generalsekretær i Norsk presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, mener det er viktig at pressen får mulighet til å dekke saken.

– Måten Norge har møtt massemorderen på har vitnet om at vi ønsker å praktisere det ypperste av rettsikkerhet. Denne saken er et nytt kapittel i fortellingen om rettsstaten Norge. Derfor er det viktig at den går for åpne dører. Pressen må kunne gjøre det som er pressens oppgave i møte med domstolene, nemlig etterse at alt går riktig for seg. Vi skal være folkets øyne inn i rettssalen.

LES MER: Breivik: – Jesus var patetisk

Stavrum understreker at hun forstår at oppmerksomheten rund rettssaken vil være en belasting for de berørte. Hun tror likevel at de etterlatte må forberede seg på at dekningen også vil være bred i årene fremover.

– Hvis bearbeiding av denne saken betinger et fravær av Anders Behring Breivik i offentligheten, så tror jeg det blir vanskelig.

LES MER: Mange nye AUFere på leir

Etterlatte 22. juli-terroren

Pål Kristensen er psykologspesialist ved Senter for krisepsykologi i Bergen. Han forteller at de etter hvert begynner å få mer kunnskap om hvordan mediedekningen påvirker de etterlatte etter 22. juli-terroren.

Meddommer Thomas Indrebø overfalles av norsk presse utenfor tingretten i forbindelse med rettsaken mot terroristen i 2012.
MEDIESIRKUS: Meddommer Thomas Indrebø overfalles av norsk presse utenfor tingretten i forbindelse med rettsaken mot terroristen i 2012. Foto: Erlend Berge.

– Det er klart at alle reager på forskjellige måter, men generelt sett er det slik at oppmerksomheten rundt en ny rettssak vil påvirke de etterlattes sorg. Den blir en trigger for sorg og savn, og utløser minner og følelser som de allerede prøver å balansere, sier Kristensen.

Psykologspesialisten tror mange vil synes det er ekstra vanskelig, fordi de ikke er forberedt på den kommende rettsaken.

– I 2012 ble de etterlatte godt forberedt på hva som ville skje da den første rettsaken startet opp. Det er de ikke i samme grad i dag, og det kan derfor bli vanskeligere å håndtere.

– Hvordan kan det slå ut?

– Det vil i første rekke forsterke følelsene og minnene. For noen kan det også utløse posttraumatisk stress.

LES MER: Utøya-erstatning føltes som blodpenger

Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress

Leder for støttegruppen, Lisbeth Røyneland, sier de forbereder medlemmene sine på den massive mediedekningen. De vil blant annet legge ut anbefalinger fra helsemyndighetene og Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

– Det er hjelp og råd som vi også pleier å bruke rundt jul, påske og andre store høytider. Vi oppfordrer også lokallagene våre om å legge til rette for møter og samtaler hvis de selv ønsker det. Vi er her, og det er bare å ta kontakt.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter