Nyheter

– Et realityshow der fakta er uviktig

Når Donald Trump fosser fram tross vanvittige påstander, handler det om at stadig flere sliter med å skille mellom virkelighet og realityshow, mener Per Edgar Kokkvold.

Den tidligere generalsekretæren for Norsk presseforbund dekket amerikansk politikk som journalist første gang i 1978. Han laget noen reportasjer om stygge sider ved valgkampen og TV-reklamen, men mener at den amerikanske presidentvalgkampen nå er noe helt annet.

– Donald Trump skriker ut de mest vanvittige påstander. I stedet for at de som hører på sier at nok er nok, blir han bare hyllet fram. Det er på et vis som med realityshowene, som er alt annet enn virkeligheten. Stadig flere klarer ikke å skille mellom virkeligheten og showet, sier Kokkvold.

LES OGSÅ: Fakta er forbi – er sannheten også over?

Selektiv

Austin Rasmussen i Republicans Abroad Norway mener at Donald Trump uten tvil har en tendens til å snakke i store bokstaver.

– Han lyver ikke nødvendigvis, men trekker fram visse tall som underbygger hans sak.

Rasmussen har særlig én innvending mot Trump. I talen da han sa ja til å være republikanernes presidentkandidat snakket Trump om lov og orden, og sa kriminalitetsstatistikkene forteller at USA under Obama er blitt et farligere sted. Trump viste til økt kriminalitet i byene Washington og Chicago.

LES OGSÅ: – Trumps argument er Donald Trump

– Det stemmer at kriminaliteten økte i disse byene det siste året. Men over hele USA har den gått ned siden tidlig på 1990-tallet. Det er ikke takket være Obama eller Bush, men en trend uavhengig av hvem som har vært president. Jeg synes heller Trump kunne understreket at disse byene har USAs strengeste våpenlover og samtidig er USAs farligste, sier Rasmussen.

Han synes det er et stort problem at fakta ser ut til å bety mindre i valgkampen.

– Det som preger politikken i USA nå, er at begge sider er styrt av følelser. Verst er det med tilhengerne til Bernie Sanders, men det gjelder både Trump, Clinton og Sanders. Hvis de kan levere en tale som påvirker følelsene ved å trekke fram visse tall som er tatt ut av sin sammenheng, så har de oppnådd noe. De spiller på frykt og følelser.

Men han mener at den som helt klart er mest uærlig i den amerikanske valgkampen, er Hillary Clinton, men at hun i mediene ikke får i nærheten så hard kritikk for usannhet som Trump – det gjelder også norske medier.

LES OGSÅ: Populist-spøkelset hjemsøker Europa

Faktasjekk

The Washington Post serverte i mars en liste over de 33 mest ville påstandene fra Donald Trump så langt. Avisen skrev at den gjorde dette som en tjeneste for sine lesere. Flere medier både i USA og Storbritannia har laget faktasjekker.

Kokkvold tror ikke faktasjekk hjelper.

– At fakta spiller en mindre rolle er en del av virkelighetsflukten. Man er ikke så nøye.

Kokkvold understreker at noe handler om et opprør mot elitene som finnes i alle politiske farger.

– De som vender seg mot elitene bryr seg ikke om faktasjekk. De leser det knapt, sier han.

LES MER: Åtte av ti evangeliske kristne vil stemme på Trump, men flest katolikker støtter Clinton

Han peker på Michael Gove som var justisminister i Camerons regjering, men gikk av nylig.

– Da Brexit-kampanjen startet hadde han først en erklæring som var bra, som handlet om manglende demokrati. Men så utviklet det seg i denne merkelige retningen der han sa at han har fått nok av eksperter, fordi de tar mye feil. Det stemmer at en del eksperter ikke treffer. Men på noen områder trenger vi eksperter, sier Kokkvold.

– Er det noe annet enn faktasjekk virker mot Trump?

– Jeg ser ingen som har oppdaget det hittil, verken av hans partifeller eller motstandere. Man hører kommentatorer si at nå gikk han for langt og dette kan han ikke overleve politisk, men så kan han det.

LES MER: Her er et knippe av Trumps drøyeste uttalelser

Sinna

Mitt Romney som var republikanernes kandidat og tapte mot Obama i 2012, sa tidligere i år at uærlighet er Trumps kjennemerke.

– Det er nettopp hans type sinne som har ført andre nasjoner ned i avgrunnen, sa Romney i en tale.

Kokkvold synes det mest bekymringsfulle er at Trump ser ut til å ha et ubalansert sinn.

– Det meste blir ikke så ille som man tror, men noe blir verre enn man tror. Det er ofte vanskelig å spå om de store, avgjørende endringer i historien. Jeg er redd for at Trump kan finne på hva som helst, sier Kokkvold.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter