ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Erdogans potente miks av religion og nasjonalisme

Med et nødskrik sikret Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan flertall for økt presidentmakt. Karrieren har 63-åringen bygget på en blanding av religion og nasjonalisme.

ANNONSE
ANNONSE

BILDER

Recep Tayyip Erdogan (bildet) er en autoritær leder som ifølge postdoktor Einar Wigen neppe frivillig vil gi fra seg makten.

Foto: Burhan Ozbilici, AP/NTB scanpix
Vis bildetekst

En politikvinne med slør står vakt under presidents Erdogans arrangement i Ankara mandag. Før hans styre kunne kvinner med hijab ikke ha en slik jobb i Tyrkia.

Foto: Burhan Ozbilici, AP/NTB scanpix
Vis bildetekst
Nyhet

Omstridte Erdogan har lenge vært en av Europas mest framgangsrike politikere. Helgens folkeavstemning skulle krone verket, der Erdogan håpet på minst 60 prosent støtte til grunnlovsendringer for økt presidentstyre.

Det endte med et knapt flertall på 51 prosent, etter et valg som ifølge observatører var preget av juks og uregelmessigheter.

Autoritær leder

Tross protester og misnøye fra opposisjonen: Valgresultatet vil bli stående, og åpner for en enda mer autoritær utvikling i Tyrkia.

Tyrkia-valg

  • Et knapt flertall av velgerne, 51,4 prosent, sa ja til grunnlovsendringer i Tyrkia i en folkeavstemning 16. april.
  • Grunnlovsendringene vil tre i kraft i 2019, og innebærer at statsministerposten avskaffes og den utøvende makten plasseres hos presidenten. Presidenten skal selv utnevne og sparke ministre.
  • Endringene vil styrke den utøvende makten på bekostning av nasjonalforsamlingen, og samtidig gjøre domstolene mindre uavhengige.
  • Europarådet og flere europeiske land har kritisert grunnlovsendringene og hevder at Tyrkia beveger seg i retning av et diktatorisk styre.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer