Nyheter

– Er dette genmodifisert?

Forbrukerrådet krever bedre merking av mat der dyr har spist genmodifisert fôr. Mor og datter Holden synes det er vanskelig å vite hva genmodifisering betyr for den som spiser.

Fra sommeren kan regjeringen tillate import av en maistype der genene er endret for å tåle et sprøytemiddel som er forbudt i Norge. Emilie Holden spiser lunsj i sola sammen med mor Cathrine Holden.

– Jeg vet ikke helt hva genmodifisering er, sier Emilie Holden.

Cathrine Holden er i utgangspunktet skeptisk til genmanipulert mat, samtidig ser hun at det kan være nødvendig.

– Men man må ha mat som tåler litt, og noen endringer kan være bra. Men vi kan ikke ha for mye sprøytemidler heller, sier hun.

Holden følger med på hva som er i matvarene i butikkene.

– Men på det nivået med gener, er det bønder eller de som jobber med det spesielt, som vet noe om det. Jeg hadde nok ikke tenkt på dette hvis du ikke hadde spurt. Jeg håper de beste finner ut av det, sier Cathrine Holden.

LES MER: I sommer kan Norge få sprøytemiddelmais

Krever merking

Forbrukerrådet har ingen undersøkelser på forbrukeres holdning til mat som direkte eller gjennom fôret er genmodifisert. Men inntrykket er at mange er skeptisk til mat som er genmodifisert.

– For Forbrukerrådet er det viktig at forbruker sikres god informasjon. For selv å kunne velge, skal norske forbrukere vite hva maten de spiser inneholder og hvordan den er fremstilt, sier Gunnstein Instefjord, direktør for produktsikkerhet, mat og handel, i en e-post.

BERIT AALBORG: «Genmaten som ingen vil ha»

Hvis regjeringen godtar import av en maistype som er genmodifisert, aktualiserer det spørsmålet om dagens merking er god nok, mener han. Etter dagens regler skal en matvare merkes hvis ingredienser i den er genmodifisert. Men det er ingen plikt til å merke kjøtt eller melk fra dyr som er fôret på genmodifisert mais.

– Dersom det åpnes for genmodifisert mais til dyrefôr, vil det være et viktig krav fra vår side at kjøtt eller melk fra dyr som er foret med genmodifisert fôr blir merket, sier Instefjord.

LES OGSÅ: Genredigering kan redde verden

Må vite mer

Matkjeden Coop sendte denne uken ut en pressemelding om at Coop ikke vil selge den genmodifiserte maistypen 1507. Maistypen er omstridt fordi den er genmodifisert til å tåle sprøytemiddelet glufosinat-ammonium som er forbudt i Norge og regnes som helseskadelig.

Regjeringen avgjør før eller etter sommeren om denne maistypen skal forbys eller tillates i Norge. Bioteknologirådet har frarådet at maisen tillates, og viser til at det ikke kan kalles bærekraftig å tillate en mais som kan ødelegge helsa til mennesker som dyrker den og naturen der den dyrkes.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Miljødirektoratet har anbefalt at maisen blir tillatt, og viser til at Mattilsynet og Vitenskapskomiteen for mattrygghet mener at det ikke er farlig for den norske befolkningen å tillate import av maisen 1507 til mat og fôr til fisk og dyr.

– Coop ønsker ikke å bidra til økt bruk av sprøytemidler, uansett hvor dette skjer, sier Coops miljøsjef Knut Lutnæs i meldingen.

Miljøsjefen i Coop understreker at sprøytemiddelet glufosinat-ammonium kan føre til hjerneskader på mennnesker og dyr, påvirke arvemateriale og forplantningsevne, og skade det biologiske mangfoldet i naturen der sprøytemiddelet brukes. Sammen med 17 organisasjoner er Coop medlem av Nettverk for GMO-fri mat og fôr, som mener at Norge ikke vet nok om mulige skadevirkninger ennå, og bør si nei også av hensyn til menneskene som skal sprøyte denne maisen og utsetter seg for helsefare.

– Som Norges største forbrukereide organisasjon er vi opptatt av at våre 1,5 millioner medeiere og kunder kan ta informerte valg om de varer de kjøper. Coop legger føre-var-prinsippet til grunn, og ønsker mer uavhengig forskning på mulige langsiktige konsekvenser for mennesker, dyr og miljø av genmodifiserte organismer, sier Lutnæs.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter