Nyheter

Enorm fredsgevinst

Både Israel og palestinerne vil få en stor økonomisk opptur dersom ­partene avslutter den langvarige konflikten og blir enige om en tostatsløsning.

Økonomisk vil Israel tjene mest, ifølge en rapport fra amerikanske Rand Corporation, en av verdens største tenketanker med 1.700 ansatte. Den israelske ­gevinsten ved en tostatsløsning kan bli på over 1.000 milliarder kroner de neste ti årene.

Vinn-vinn

Rand-rapporten The Costs of the Israeli-Palestinian Conflict, viser en vinn-vinn situasjon dersom partene skulle bli enige om en fredsavtale som innebærer en tostatsløsning med normaliserte relasjoner mellom Israel, palestinerne og nabolandene:

Israelsk økonomi kan i gjennomsnitt vokse med rundt 100 milliarder kroner årlig de neste ti årene, totalt 1.000 milliarder kroner.

Palestinsk økonomi kan bedres med godt over 400 milliarder kroner i en tiårsperiode. Det innebærer i så fall at gjennomsnittlig inntekt per innbygger stiger med 36 prosent.

Fortsatt konflikt og retur til vold vil derimot få sterkt negative konsekvenser for begge parter det neste tiåret. Israel kan tape over 2.000 milliarder dollar,­ mens palestinsk inntekt per innbygger kan bli svekket med 46 prosent.

LES OGSÅ: Drap i Guds namn

Fem scenarioer

Rapporten tar for seg de økonomiske konsekvensene av fem ulike scenarioer for de neste ti årene, der de to ytterpunktene er en fredelig tostatsløsning, eller en retur til en svært kostbar voldelig palestinsk motstandskamp.

Forskerne ser også på mellomløsninger som ikkevoldelig motstand, eller ensidig israelsk tilbaketrekning fra Vestbredden uten fredsavtale. Det siste vil bli økonomisk svært tyngende for Israel, med mindre det internasjonale samfunn tar store deler av regningen for å flytte bosetterne innenfor grensene fra før 1967.

Skulle okkupasjonen fortsette og føre til økte palestinske og internasjonale sanksjoner med mulige boikottaksjoner mot ­Israel, har forskerne beregnet at Israel på 10 år kan tape over 650 milliarder kroner, mens palestinerne kan tape drøye 100 milliarder kroner sammenlignet med situasjonen slik den er nå.

LES OGSÅ: Gaza kan bli «ubeboelig» innen 2020

Økte lønninger

– En tostatsløsning vil gi langt de beste økonomiske resultatene for både israelere og palestinere, sier visepresident Charles Ries i Rand som har ledet studien.

En gjennomsnittlig israeler vil i tiårsperioden kunne få et inntektsløft på rundt 18.000 kroner, mot 8.000 kroner mer for hver palestiner, hvis tostatsløsnigen blir realisert. Men velstandsnivået i de to befolkningene er svært ulikt, så for den jevne israeler gir dette «bare» 5 prosent økt inntekt, mot 36 prosent for den jevne palestiner.

Det innebærer at palestinerne i økonomisk forstand har større interesse enn Israel av å få avsluttet konflikten og få enighet om en tostatsløsning. Dyp palestinsk splittelse, med det sekulære Fatah og islamistene i Hamas som hovedfiender, har de siste årene hindret en enhetlig palestinsk strategi for å komme til en forhandlingsløsning.

Gaza-krise

I går kom en FN-rapport som viser at konflikten har høyest kostnader for de 1,8 millioner innbyggerne på Gaza som følge av den israelske blokaden og de tre siste militæroperasjonene.

– Gaza kan bli ubeboelig innen 2020 hvis den nåværende økonomiske utviklingen holder fram. Blokaden har svekket den allerede svake infrastrukturen i Gaza, ødelagt det produktive grunnlaget og fjernet muligheten for økonomisk oppbygning, skriver FN-organisasjonen UNCTAD i sin årlige rapport.

LES OGSÅ: Seilte til Gaza for å engasjere verdenssamfunnet

De sosioøkonomiske forholdene i Gaza er nå på sitt laveste nivå siden 1967, da Israel okkuperte området, ifølge rapporten. De tre siste militæroperasjonene har til sammen kostet 2.200 palestinere livet.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter